Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Goodbye Emmanuelle - Η Sylvia Kristel σε νέες «πτήσεις»


H Ολλανδή ηθοποιός Sylvia Kristel, διάσημη πρωταγωνίστρια της ταινίας «Εμμανουέλα», πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία 60 ετών. Τα τελευταία 12 χρόνια η Kristel έπασχε από καρκίνο, ωστόσο από το καλοκαίρι η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ανεπανόρθωτα. Αφιέρωμα στο θηλυκό σύμβολο του ερωτισμού της δεκαετίας του '70. 


Η Sylvia Kristel, αν μη τι άλλο, κατόρθωσε να ενσαρκώσει το μεγαλείο του σαρκικού πόθου, αλλά και να συνεισφέρει στο θρίαμβο του ερωτικού σινεμά εν έτει 1974. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Emmanuelle, Just Jaeckin, είχε πει για την Κριστέλ: «Δεν μπόρεσα να βρω καμία Γαλλίδα ηθοποιό για να ενσαρκώσει το ρόλο της Εμμανουέλας. Όμως ένας φίλος σκηνοθέτης από την Ολλανδία, ο Max Fisher, μου είπε ότι ο King Vidor έκανε casting για ένα φιλμ και μου πρότεινε να τον συναντήσω. Είδα πολλές όμορφες κοπέλες εκεί, είδα όμως και μία νεαρή γυναίκα με κοντά, ξανθά μαλλιά».

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο σκηνοθέτης ερωτεύτηκε «κινηματογραφικά» (όπως ο ίδιος είχε δηλώσει) την Sylvia Kristel. «Είπα, τότε, στον εαυτό μου: Αυτή είναι η Εμμανουέλα! Παρόλα αυτά η Kristel δεν είχε καμία σχέση με το casting. Απλώς εργαζόταν εκεί, νομίζω ως γραμματέας…» εκμυστηρεύτηκε ο Just Jaeckin. Σαράντα χρόνια μετά, η Sylvia Kristel έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της τριάντα ταινίες. Μία μικρή λεπτομέρεια που πολλοί την ξεχνούν, ενθυμούμενοι μόνο τον σικ ερωτισμό τον οποίο εξέπεμπε στη συγκεκριμένη ταινία, μέσω της οποίας έγινε γνωστή και ποθητή τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες.

Όταν είπα στη Γιάννα Χασάνδρα ότι θα έγραφα λίγα λόγια για την Kristel, αμέσως εκείνη μου έστειλε ένα μήνυμα το οποίο έλεγε: «Γράψε και αυτό: Καλό ταξίδι Σίλβια, και σ' αυτήν την πτήση ας είσαι όσο φρόνιμη γίνεται». Κάτι, φυσικά, που απεύχομαι. Προτιμώ να σκέφτομαι ότι εκεί που είναι, θα κολάζει και τους Αγγέλους. Goodbye Emmanuelle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου