Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Απρόβλεπτη ρήξη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ (και στο βάθος... Μέρκελ)


Η διάσταση απόψεων - που βρίσκεται στα όρια της σύγκρουσης - μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την (υπό οικονομική κατοχή) Αθήνα. 


Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την πλήρη  διαφωνία του ΔΝΤ ως προς τη χορήγηση της επομένης δόσης προς τη χώρα μας. Το πρόβλημα που τίθεται, είναι ότι το Eurogroup συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο (δηλαδή σε μερικά εικοσιτετράωρα) και μία αρνητική στάση του ΔΝΤ θα σήμαινε άμεσες αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της Ένωσης. Αν, για παράδειγμα, το ΔΝΤ παραμείνει αμετακίνητο στις θέσεις του για μία «εφικτή και ρεαλιστική λύση» σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η μη εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του Ταμείου, θα επιφέρει ένα γενικό χρηματοπιστωτικό χάος εντός της Ευρωζώνης και όχι μόνο.


Στις διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ συμμετέχει ενεργά η Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαφωνίες δεν έχουν απλώς έναν… εθιμοτυπικό ή τεχνικό χαρακτήρα, αλλά είναι σαφώς βαθύτερες κι έχουν να κάνουν με τη βαθιά πεποίθηση του ΔΝΤ ότι τα λεφτά του πάνε χαμένα σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο. Ποιος θα δώσει τη λύση; Εκτός κι αν βρεθεί ένας χρηματοδοτικός από Μηχανής Θεός, είναι εμφανές ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο μίας σύγκρουσης συμφερόντων με άγνωστες συνέπειες.

Όσο για την Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει την κύρια ευθύνη για την εκρηκτική (και στα όρια της διάλυσης) κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Σε απλά ελληνικά, η Καγκελάριος θα συνομιλήσει μόνο με φιλικά προσκείμενους ηγέτες που δεν είναι άλλοι από τους ηγέτες που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου