Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αλαφούζος - Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012: Πόσο Παναθηναϊκή και πόσο Συμμαχία είναι τελικά;

Ο DimDiak γράφει για την Παναθηναϊκή Συμμαχία και το κεντρικό πρόσωπό της, τον κ. Γιάννη Αλαφούζο και αναρωτιέται: Είναι συμμαχία όλων των Παναθηναϊκών ή απλώς συμμαχία νυν μετόχων, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μεριδίων από πιθανό επενδυτή;


Ο Γιάννης Αλαφούζος χωρίς να είναι καινούριος στα Παναθηναϊκά δρώμενα - αφού ήταν μέλος της ΠΕΚ του Ανδρέα Βγενόπουλου - πήρε κυρίαρχο ρόλο εντελώς ξαφνικά στην Παναθηναϊκή καθημερινότητα, καταφέρνοντας να αποκτήσει μέσω του σωματείου του, δωρεάν τις παρκαρισμένες μετοχές του Τζίγγερ.  Εντύπωση προκαλεί ακόμη και σήμερα, το πώς ο Τζίγγερ παραχώρησε τόσο εύκολα τις μετοχές σε κάποιον που του παρουσίασε ένα σχέδιο λαϊκής βάσης, τη στιγμή που πριν από λίγους μήνες είχε απορρίψει χωρίς δεύτερη κουβέντα και μέσα σε λίγες ώρες, ένα παρόμοιο σχέδιο που είχε παρουσιάσει αμερικανικός επενδυτικός όμιλος. Επίσης πολύ πρόσφατο είναι και το παράδειγμα των Supporters στην ΑΕΚ το οποίο απέτυχε παταγωδώς.

Από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος είχε την αμέριστη συμπάθεια των δημοσιογράφων και του τύπου γενικά.  Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς ο ίδιος - ως ιδιοκτήτης καναλιού, εφημερίδας και ραδιοφωνικών σταθμών - είναι μέσα στα πράγματα. Το πιο λογικό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στη θέση του, είναι ν' αρχίσει την προσπάθειά του αυτή χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και μεγάλα λόγια (λόγω και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα) έτσι ώστε να χτίσει σιγά σιγά και αθόρυβα αυτό που ονειρεύεται. Αντ’ αυτού, ο Γιάννης Αλαφούζος άρχισε να κάνει δηλώσεις περί 40.000 μελών και minimum 20.000.000 ευρώ στα ταμεία της συμμαχίας.  Έκανε λόγο για έρευνες (σε δείγμα 3.000 ατόμων) όπου έδειχναν ότι υπάρχει ένας πυρήνας οπαδών οι οποίοι θα βάλουν μέσο όρο 500 ευρώ. Έκανε λόγο για αγωγές σε εκπροσώπους Αράβων και μηνύσεις στους υπαίτιους της «παράγκας» που κατέστρεψε τον Παναθηναϊκό.

Ένας άνθρωπος ο οποίος αρχίζει την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο κάνοντας λόγο για αγωγές και μηνύσεις και παρουσιάζει ουτοπικά σχέδια λαϊκής βάσης, πόσο λογικός μπορεί να είναι και πόσο καλοπροαίρετες είναι οι προθέσεις του; Μετά από σχεδόν τρεις μήνες λειτουργίας, το σωματείο του Γιάννη Αλαφούζου έχει συγκεντρώσει 2,2 περίπου εκατομμύρια (εκ των οποίων το 1,1 από περίπου 10 εύρωστα οικονομικά άτομα) σε σύνολο 8.000 περίπου μελών (λιγότερα από τους κατόχους διαρκείας), απέχοντας παρασάγγες από τις προβλέψεις. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ορίστηκε στα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα μικρομεσαίας ομάδας. Η ομάδα πάει από το κακό στο χειρότερο σε αγωνιστικό επίπεδο και το άμεσο μέλλον μόνο ευοίωνο δεν φαίνεται.

Πολλοί θα πουν ότι ο κ. Γιάννης Αλαφούζος κράτησε την ομάδα ζωντανή, εξασφαλίζοντας άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και τακτοποιώντας κάποιες άμεσες υποχρεώσεις. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό! Όμως από εκεί και πέρα, τι; Μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο μέγεθος όπως ο Παναθηναϊκός με… 20 ευρώ από τον απλό οπαδό; Μπορεί να πάει μπροστά η ομάδα όταν γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα μέτρα κάποιων, αποκλείοντας ουσιαστικά κάποιον πιθανό επενδυτή; Μακάρι, αλλά συνήθως θαύματα δεν γίνονται συχνά.

DimDiak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου