Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στις σκοτεινές αίθουσες - Οι ταινίες της εβδομάδας (11 - 17 Οκτωβρίου 2012)

Ακόμη μία κινηματογραφική εβδομάδα ξεκίνησε και, με τον καιρό «σύμμαχό» μας, αναμένεται να γεμίσουν οι σκοτεινές αίθουσες από θεατές κάθε είδους. Το ταξίδι στην «έβδομη τέχνη» έχει αρκετούς προορισμούς και δεν έχετε παρά να διαλέξετε από τις ταινίες που ακολουθούν.






Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι
Δραματική (2012)
Διάρκεια: 101’

Eλληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή, με τους: Σεμπάστιαν Κοχ, Κατρίν Ντενέβ, Τζον Κλιζ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο και Λάκη Λαζόπουλο.

Η πολυαναμενόμενη (και πολυδιαφημισμένη) ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έκανε ήδη πρεμιέρα πριν από δύο εβδομάδες στο Φεστιβάλ του Τορίνο και θα παίζεται από σήμερα στις αίθουσες. Μετά τον Καβάφη και τον Ελ Γκρέκο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης μας διηγείται την ιστορία ενός ακόμη μεγάλου Έλληνα, του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός τυχοδιώκτη και αργότερα εμπόρου που ακολούθησε τη διαδρομή από την απόλυτη ιδιοτέλεια στην απόλυτη προσφορά και έγινε εθνικός ευεργέτης.

Από το μικρό νησί των Ψαρών, ως πειρατής, μέχρι την αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας ως έμπορος, ο Ιωάννης Βαρβάκης διανύει τα βήματα που του «υπαγορεύει» η ματαιοδοξία του για να συνειδητοποιήσει, γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα, πως η πραγματική ευτυχία «κρύβεται» στην αγάπη τόσο για έναν άλλον άνθρωπο όσο και για την πατρίδα. Αποφασίζει, λοιπόν, να διεκδικήσει και να παλέψει, τόσο για την προσωπική του ελευθερία, όσο και για την απελευθέρωση της πατρίδας του από τον οθωμανικό ζυγό. Πρόκειται για έναν «θετικό ήρωα», σύμφωνα με τα λόγια του Σμαραγδή, ο οποίος ευελπιστεί να αποδειχθεί πολύτιμο πρότυπο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 

Οι Υποψήφιοι (The Campaign)
Κωμωδία (2012)
Διάρκεια: 85'

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Τζέι Ρόουτς, με τους Ζακ Γαλιφιανάκης, Γουίλ Φέρελ, Ντίλαν Μακ Ντέρμοτ και Τζέισον Σουντέικις.

Πρόκειται για μία κωμωδία «πολιτικών» διαστάσεων καθώς παρακολουθούμε τον προεκλογικό αγώνα δύο άκρως αντίθετων αντιπάλων για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας. Ο Καμ Μπρέιντι αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέλος του Κογκρέσου και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Κατόπιν, όμως, μιας κερδοφόρας και πολλά υποσχόμενης οικονομικής συμφωνίας, ένα ζευγάρι πολιτικών συμβούλων τοποθετεί απέναντί του τον Μάρτι Χάγκινς, έναν εκκεντρικό σκηνοθέτη, ο οποίος καταλήγει να απειλεί την πρωτιά του Μπρέιντι στα εκλογικά αποτελέσματα. Ο σκηνοθέτης του «Meet the Parents» Τζέι Ρόουτς, μας εισάγει στο «στίβο» της πολιτικής, εκεί όπου οι έννοιες «ηθική» και «δεοντολογία» εξαφανίζονται, μπροστά στην απόκτηση εξουσίας και χρήματος.
 

Ο Στρατηγός (The General)
Κωμωδία (1926)
Διάρκεια: 86’

Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία των Μπάστερ Κίτον και Κλάιντ Μπρούκμαν, με τους Μπάστερ Κίτον, Μάριαν Μακ και Γκλεν Κάβεντερ.

Εκπληκτική ταινία του 1926 σε επανέκδοση, ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Τζόνι Γκρέι ζει στον αμερικανικό Νότο και εργάζεται ως μηχανικός τρένων. Όταν το τρένο στο οποίο επιβαίνει η αγαπημένη του, Άναμπελ, καταλαμβάνεται από έναν κατάσκοπο των Γιάνκηδων, ο Τζόνι αποφασίζει να ξεκινήσει μία καταδίωξη σε εχθρικό έδαφος, προκειμένου να τη σώσει. Ευφυές και ευρηματικό, αποτελεί αναμφισβήτητη επιλογή.
 

Πυροτεχνήματα την Τετάρτη (Fireworks Wednesday / Chaharshanbe-soori)
Κοινωνική (2006)
Διάρκεια: 102'

Ιρανική ταινία σε σκηνοθεσία του Ασγκάρ Φαραντί, με τους Ταρανέ Αλιντουστί, Χεντιέ Τεχρανί και Χαμίντ Φαροκνεζάντ.

Από τον σκηνοθέτη του «Ένας χωρισμός» Ασγκάρ Φαραντί, «έρχεται» ένα κοινωνικό δράμα χαρακτήρων με «πινελιές» ψυχολογικού θρίλερ, λόγω της έντασής του. Μια νεαρή κοπέλα, η Ρούχι, γίνεται μέρος της δυσλειτουργίας των σχέσεων ενός ζευγαριού, όταν προσλαμβάνεται ως οικιακή βοηθός.

 

V / H / SΤρόμου (2012)
Διάρκεια: 116'


Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία των Άνταμ Γουίνγκαρντ, Τι Ουέστ, Γκλεν ΜακΚουέιντ, Ρέντιο Σάιλενς, Ντέιβιντ Μπρούκνε, με τους Κάλβιν Ρίντερ, Τζο Σάικς και Χάνα Φίρμαν.

Για τους λάτρεις του είδους, μία ταινία τρόμου που «ακολουθεί» την τάση των θρίλερ να βασίζονται σε «αυθεντικό» υλικό και να έχουν «ερασιτεχνικό» σκηνοθετικό στυλ. Μία παρέα τεσσάρων ατόμων αποφασίζει να διαρρήξει ένα έρημο σπίτι για να κλέψει μια πολύτιμη βιντεοκασέτα. Τους «περιμένει» όμως μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς μέσα στο σπίτι βρίσκεται ένα πτώμα αλλά και μια σειρά από ερασιτεχνικές (home-made) ταινίες με απόλυτα τρομακτικό περιεχόμενο…
 

Η Αρπαγή 2 (Taken 2)
Περιπέτεια (2012)
Διάρκεια: 91'

Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Μεγκατόν, με τους: Λίαμ Νίσον, Φάμκε Γιάνσεν, Μάγκι Γκρέις και Ράντε Σερμπεντζάγια

Πρόκειται για τη συνέχεια της επιτυχημένης περιπέτειας του 2008, αυτή τη φορά, όμως, «μεταφερόμαστε» από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέπτεται ο πρώην πράκτορας Μπράιαν Μιλς με την οικογένειά του. Εκεί πέφτει θύμα απαγωγής ενός Αλβανού μεγαλομαφιόζου, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί για το θάνατο του γιου του στο Παρίσι. Δυνατή περιπέτεια με έντονη δράση και ξεκάθαρους ρόλους «καλού» - «κακού», σίγουρα θα κρατήσει την αγωνία σας σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου