Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Drama Perpetua - Το διαρκές δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης

Τι μπορεί να κρύβει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης; Ποια μυστικά «κουβαλούν» οι ένοικοί του και τι μικρά ή μεγάλα δράματα έχουν εκτυλιχθεί πίσω από τους τέσσερις τοίχους της αστικής αυτής «φυλακής»; Μία θεατρική παράσταση - εμπνευσμένη από την ιστορία του Henri Désiré Landru και το ημερολόγιο της Αγίας Perpetua - που ερευνά σε βάθος τις άγνωστες και απρόσιτες αυτές «γωνιές» της ψυχής του ανθρώπου, στις οποίες η λογική κυριαρχείται από το ένστικτο και τις ορμές.


Ο Henri Désiré Landru υπήρξε κατά συρροή δολοφόνος που αποπλάνησε και σκότωσε 12 κορίτσια και έζησε στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αφού συνελήφθη κατόπιν της καταγγελίας μιας κοπέλας που ξέφυγε από την παράνοιά του. Στη θανατική ποινή που του επεβλήθη, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το χειρόγραφο ημερολόγιό του που βρέθηκε στη βίλα του, και στο οποίο περιέγραφε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, την πρώτη του πράξη δολοφονίας.

Η Αγία Perpetua ήταν μία 23χρονη χριστιανή μάρτυρας που έζησε στην Καρθαγένη το 203μ.Χ. Στο ημερολόγιό της κατέγραψε τις τελευταίες της ημέρες πριν το θάνατό της στη ρωμαϊκή αρένα. Με απλότητα και αμεσότητα, περιγράφει τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, συμπυκνωμένα στις λίγες γραμμές των έσχατων ημερών της.

Η παράσταση «ζωντανεύει» επί σκηνής τις ιστορίες αυτών των δύο, διαμετρικά αντίθετων, προσώπων και διερευνά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, την επιθυμία, το πάθος αλλά και τα πάθη, τα όνειρα και την αέναη διαμάχη του αρσενικού με το θηλυκό. Για πόσο μπορούν τα ανθρώπινα όντα να αρνούνται τα πάθη τους; Μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε για να υπερασπιστούμε τα όνειρά μας; Θα εξακολουθήσουμε να «είμαστε ο εαυτός μας» όταν βρούμε το άλλο μας μισό; Και τι γίνεται όταν χαθεί η μαγεία;

Δύο πρόσωπα που «κουβαλούν», όπως όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι, ένα συλλογικό ασυνείδητο γεμάτο με ένστικτα, ορμές και όνειρα που έχουν εγκλωβιστεί και παραμορφωθεί μέσα στο αστικό τοπίο, προσπαθώντας να βρουν μία διέξοδο.

Highlights:
Συγγραφέας: Δημήτρης Σκαρέντζος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Φριντζήλας
Ηθοποιοί: Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιώργος Φριντζήλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τζανή
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: D.P.
Κατασκευές: Tigra Gassek.
Φωτογραφίες: Μάρθα Φριντζήλ
Πότε: 3-25 Νοεμβρίου 2012
Πού: Πολυχώρος Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη
Ώρα: 21:15
Πληροφορίες: 213 0040496
Διάρκεια παράστασης: 70’
Εισιτήρια: 10 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου