Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο οικονομολόγος της Citigroup, Willem Hendrik Buiter, επιμένει: «Διάσπαση της Ευρωζώνης, one way or... another»


Ή ανόητοι πρέπει να είναι, ή ψεύτες όσοι θεωρούν (ή προσπαθούν να μας πείσουν) ότι η Ευρωζώνη θα κρατηθεί αδιάσπαστη και ενωμένη, «ό,τι κι αν γίνει», ανησυχία που επιβεβαιώνεται και από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, Willem Hendrik Buiter. Ανάλυση. 


Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα των Financial Times, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει ότι οι συνθήκες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη «για περισσότερο από λίγους μήνες δεν πληρούνται», εξηγώντας παράλληλα ότι η χώρα μας «δεν έχει εκπληρώσει τους όρους παραμονής στο ευρώ, ούτε στο δημοσιονομικό πεδίο, ούτε στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά ούτε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Τι προτείνει ο Buiter; Πολύ απλά, ότι είναι δέον οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις να αγνοηθούν, κάτι φυσικά που θα απαιτούσε εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας με 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014, αλλά και με πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2016. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα! Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει, θα σκεφτείτε. Το πιο πιθανό όμως είναι πρώτα να «πεθάνει» το ευρώ…

Ο οικονομολόγος συμφωνεί, μάλιστα, με την άποψη του ΔΝΤ το οποίο υποστηρίζει θερμά μία ενδεχόμενη (ίσως και σωτήρια) αναδιάρθρωση του χρέους. Τα κοινοβούλια, όμως, των χωρών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ μίας νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας, ή αλλιώς του πηγαδιού δίχως πάτο. Ο Willem Buiter άφησε τα καλύτερα για το τέλος, αφού κατηγορεί ευθέως την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ότι η επίσκεψή της στην Αθήνα έγινε κυρίως για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση (λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών), αλλά και για τη δημιουργία ενός… γερμανικού «άλλοθι» για μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ!

Με άλλα λόγια, η Μέρκελ ήρθε να μας συμπαρασταθεί για τον οικονομικό θάνατο (ή δολοφονία, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς) της Ελλάδας. Όταν οι ξένοι πιστωτές μας θα έχουν περισώσει μέρος των χρημάτων τους και δεν θα μας έχουν καμία πλέον ανάγκη, τότε θα δώσουν στη χώρα τη «χαριστική βολή». Προς το παρόν η Ελλάδα βρίσκεται «διασωληνωμένη». Μας χορηγούν εικονικά και μόνο χρήματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται με παραλήπτη την πραγματική οικονομία, αλλά αντιθέτως επιστρέφουν πίσω στους αποστολείς τους, ή αλλιώς στους τοκογλύφους μας. Παραλογισμός, είπατε;

Βέβαια ο καλός οικονομολόγος ταυτόχρονα δίνει παρηγοριά στον… άρρωστο, καθώς ελπίζει ότι λίγο πριν «πεθάνει», θα βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για τη θεραπεία του. Αναφέρει, λοιπόν, ότι το αναμενόμενο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, δίνει μια ελπίδα για «οικονομική αναγέννηση» της οικονομίας μας. Μην χαίρεστε, μιας κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αν, δηλαδή, η Ελλάδα αντιμετωπίσει σοβαρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας (προς το χειρότερο, εννοείται), τα κλειστά επαγγέλματα, το διογκωμένο δημόσιο τομέα (βλέπε απολύσεις), τη φορολογική διοίκηση (τον κατακερματισμό των εφοριών) και τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών (μειώσεις μισθών και συντάξεων, περαιτέρω ευτελισμό της υγείας κ.λπ.).

Το ερώτημα το οποίο τίθεται, είναι αν μπορεί να βρεθεί ένας υπουργός με μαγικές ιδιότητες, έτσι ώστε να αλλάξει ένα σαθρό σύστημα 35 ετών, το οποίο παραμένει - ακόμη και σήμερα, στην ύστατη στιγμή - σαθρό, χωρίς ωστόσο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας μας. Τέλος, ο Buiter προειδοποιεί ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του ευρωσυστήματος, τότε θα προκληθεί διάσπαση της Ευρωζώνης, λόγω εξόδου των ισχυρών κρατών που θα απορρίψουν το ρόλο του «Άι Βασίλη» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τον έναν, λοιπόν, ή τον άλλο τρόπο, η διάλυση της Ευρωζώνης είναι (σχεδόν) δεδομένη. Και όπως το έχουμε ήδη αναφέρει, ίσως αυτή είναι μία πολύ καλή ιδέα. Εκτός κι αν αποφασίσουμε ότι την κόλαση την οποία βιώνουμε σήμερα, θα αντέξουμε να τη ζούμε και για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια…



Η φωτογραφία είναι από την αμερικανική σειρά American Horror Story: Asylum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου