Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Across the Great Divide: Αυτοσχεδιασμοί ανθρώπου - μηχανής

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση θα συναντήσουν οι φίλοι της επιστήμης αλλά και της μουσικής, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Alan Turing, μαθηματικού και «πατέρα» της επιστήμης των υπολογιστών με καθοριστική συμβολή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Στέγη θα «φιλοξενήσει»  θεωρητικούς και μουσικούς οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν τη σχέση ανθρώπου και μηχανής μέσα από μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις, μουσικά αναλόγια και workshops.

Άραγε οι αυτοσχεδιαστικές μηχανές «φέρουν» κινδύνους που απειλούν την κοινωνική μας φύση ως αυτοσχεδιαστικά όντα; Αντιμετωπίζονται - ή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται - ως κοινωνικά όντα; Το λογισμικό τους χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη, ή είναι αρκετά δυναμικό; Και, τέλος, πόσο ρεαλιστικές είναι οι ανησυχίες για ένα μέλλον κατακλυσμένο από τη ρομποτική και τις αυτοσχεδιαστικές μηχανές; Μήπως η φύση τους επιτρέπει τον διάλογο με τον άνθρωπο και με ποιο τρόπο αυτό μπορεί να συμβεί;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, θα επιχειρηθεί να απαντηθούν, το ερχόμενο τριήμερο στη Στέγη από τους μουσικούς και τους θεωρητικούς οι οποίοι θα συμμετέχουν.

Και με την ευκαιρία αυτή, καθώς διανύουμε ημέρες μίσους και απαξίωσης κάθε τι διαφορετικού στη χώρα μας, θα ήθελα να παρουσιάσω μερικά στοιχεία από τη ζωή του Alan Turing, ελπίζοντας έτσι να παραχθούν ενδιαφέροντες προβληματισμοί.

Ο Turing πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, το 1952, όταν ο εραστής του μαζί μ' ένα συνεργό, του διέρρηξαν το σπίτι. Εκείνος κατήγγειλε το συμβάν και όταν, από την έρευνα της αστυνομίας, βρέθηκε ότι διατηρούσε δεσμό με ένα 19χρονο άτομο, του αποδόθηκε η κατηγορία της «σεξουαλικής διαστροφής».

Μετά τη δίκη, του προτάθηκε ως εναλλακτική της φυλάκισης, μία θεραπεία με ορμόνες με σκοπό τη μείωση της ερωτικής ορμής (libido). Επέλεξε το δεύτερο και συνέχισε τις εγχύσεις οιστρογόνων για ένα χρόνο, γεγονός που είχε ως παρενέργεια την ανάπτυξη στήθους. Πέθανε από δηλητηρίαση, το 1954, πιθανόν από ένα μήλο που περιείχε κυάνιο και το οποίο βρέθηκε μισοφαγωμένο δίπλα του.

Μία από τις «θεωρίες» για το σήμα της Apple σχετίζεται με το γεγονός αυτό και έχει ειπωθεί ότι αποτελεί φόρο τιμής για τη συνεισφορά του Alan Turing στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία και πως ο τρόπος που διάλεξε να το κάνει, δηλαδή με το δηλητηριασμένο μήλο, σχετιζόταν με την αγάπη του, από μικρός, για το παραμύθι της Χιονάτης.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, ό,τι κι αν ισχύει από όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στον κόσμο εδώ και μισό αιώνα, σχετικά με την ανοχή μας στο διαφορετικό και την «αγάπη προς τον πλησίον» που με τόσο σθένος διακηρύττουν οι αυτοδιορισμένοι «προστάτες» της ηθικής και της πίστης. 


Ακολουθεί το Πρόγραμμα για το Across the Great Divide:

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
21:00 - Περφόρμανς
Medea Electronique / The Koumaria Residency improvises Across the Great Divide
Oracle Bones Trio (Pauline Oliveros / Carole Ione / Miya Masaoka)

Σάββατο 20 Οκτωβρίου
10:00-18:00 - Διαλέξεις & Μουσικά αναλόγια
Session A - 10:30-11:30 - Peter Nelson & Συζήτηση
Session B - 12:00-13:30 - Nick Collins (Εκπαιδεύοντας τις μηχανές να ακούνε) / George Lewis, Δανάη Στεφάνου (Φιλοσοφικά ζητήματα)
Session C - 15:00-16:30 - Gerard Assayag (OΜax) / Ellen Waterman, Αναστασία Γεωργάκη (Το σώμα)
Session D - 17:00-18:00 - Pedro Rebelo, Γιάννης Ζάννος (Σημειογραφία, δεδομένα)
18:30-20:15 - Demo / Workshops
18:30-19:15 - Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής
19:30-20:15 - Γιάννης Ζάννος
21:00 - Περφόρμανς
Ζημens (Ensemble Ζωντανής Ηλεκτροακουστικής Μουσικής)
Gerard Assayag & Δανάη Στεφάνου
George Lewis / Evan Parker

Κυριακή 21 Οκτωβρίου
10:00-13:30 - Διαλέξεις & Μουσικά αναλόγια
Session E - 10:00-12:00 - Michael Young, Θοδωρής Λώτης (Κοινωνικό / Ατομικό) & περφόρμανς της Ellen Waterman
Session F - 12:30-13:30 - Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους Eric Lewis & Arnold Davidson
17:00-20:00 - Workshop της Pauline Oliveros για εκπαιδευτικούς παιδιών με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες και μουσικοθεραπευτές

Δευτέρα 22 & Τρίτη 23 Οκτωβρίου
10:00-12:00 - Workshop του Eric Lewis για παιδιά με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες

Πληροφορίες:
- ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Κέντρο
210-9005800
www.sgt.gr
- Από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Τιμές εισιτηρίων:
Για τις συναυλίες: 18 - 10 ευρώ (μειωμένο)
Για τις υπόλοιπες δράσεις: ελεύθερη είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου