Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Corpus Christi - Η απίστευτη «χημεία» θρησκείας και φασισμού


Το θεατρικό έργο του Terrence McNally ήρθε στην Αθήνα διά χειρός Λαέρτη Βασιλείου. Το «Σώμα του Χριστού» (Corpus Christi) παρουσιάζει τη σχέση του Ιησού με τους Απόστολους του, σε μία πιο… ελεύθερη μετάφραση. 


Κοινώς η έμπνευση του McNally ήταν να δώσει μία ομοφυλοφιλική διάσταση μεταξύ τους, αναφέροντας ότι ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό, από ερωτική ζήλεια. Όλα λοιπόν αυτά μαζί, ο κύριος Βασιλείου, σκηνοθέτης της παράστασης Corpus Christi, πίστεψε ότι θα περάσουν απαρατήρητα στην ηθικοπλαστική μας χώρα.

Δεν είναι η δουλειά μου να υπερασπιστώ κανέναν. Όπως και δεν είναι η δουλειά μου να μιλήσω για την τέχνη και την ελευθέρια και το ότι ζούμε στο 2012 και όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Μπορώ όμως να πω ότι έφριξα παρακολουθώντας στην τηλεόραση όλα αυτά τα φρικιά μαζεμένα έξω από το θέατρο, στην πρεμιέρα της παράστασης, να ουρλιάζουν τραγουδώντας τον εθνικό μας ύμνο, υψώνοντας το χέρι τους σε ναζιστικό χαιρετισμό. Ήταν αποκρουστικό, «παλαιοημερολογίτικο» κι έλειπε μονάχα η Ιερά Εξέταση για να βασανίσει τους πρωταγωνιστές.

Η συνταγή της αηδίας πέτυχε, όταν είδα και τους Χρυσαυγίτες να σιγοντάρουν στα ουρλιαχτά και τότε πείστηκα (όχι πως είχα και καμιά αμφιβολία πριν) ότι η θρησκεία μαζί με τον φασισμό και την αστυνομία έχουν απίστευτη «χημεία». Κοιτιούνται στα μάτια, φλερτάρουν και χαϊδολογάει ο ένας τον άλλο. Διότι απ' όσο ενημερώθηκα, η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σταματήσει τους φασίστες, και οι φασίστες απολάμβαναν αυτή την εξουσία.

Ελπίζω να συνεχιστεί η παράσταση, μόνο και μόνο για να τους την σπάσει! Διότι ο μόνος τρόπος για να τους αντιμετωπίσεις όλους αυτούς είναι ο εξορκισμός και δεν μου βρίσκεται πρόχειρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου