Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμιος υποσιτισμός - Μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση το 2013;


Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα και συναντιούνται στη Ρώμη αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων, με αντικείμενο την επερχόμενη επισιτιστική κρίση του 2013, όπως έχουν προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη. 


Και μπορεί τα 870 εκατομμύρια που υποσιτίζονται και λιμοκτονούν στον κόσμο να είναι μικρότερος αριθμός από το 1 δισ. του 1990, ωστόσο ο αριθμός εξακολουθεί και είναι σοκαριστικά μεγάλος. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Γη Lester Brown, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Observer και τόνισε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο αύξησης  των τιμών των τροφίμων, η οποία θα οδηγήσει σε εξαπλωμένη πείνα. Επίσης πρόσθεσε ότι «η γη γίνεται το πολυτιμότερο εμπόρευμα, καθώς ο κόσμος περνά από μία εποχή αφθονίας, σε μία εποχή έλλειψης τροφίμων. Η γεωπολιτική των τροφίμων επισκιάζει με ταχείς ρυθμούς τη γεωπολιτική του πετρελαίου».

Ο Abdolreza Abbasian, οικονομολόγος του οργανισμού FAO (Food and Agriculture organization, το οποίο ιδρύθηκε το 1945 με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής των κατοίκων των πιο καθυστερημένων οικονομικά ζωνών, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων παραγωγής και διανομής των γεωργικών πόρων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτικών πληθυσμών), τόνισε πως δεν παράγουμε όσο καταναλώνουμε και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απρόσμενα συμβάντα μέσα στο 2013.

«Πιστεύω ακόμη ότι μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη, αφθονία και ευτυχία για όλους. Προφανώς είμαι ηλίθιος» Jailbird.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου