Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ουίλιαμ Γκίμπσον - Το παιχνίδι της μοναξιάς


Το «Παιχνίδι της Μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον εξετάζει μία ερωτική ιστορία, μέσα από τη θεατρική πλοκή τριών πράξεων. 


Ο Τζέρρυ και η Γκιτλ είναι δύο υπάρξεις που αναζητούν το πραγματικό τους φύλο. Εκείνος θέλει να γίνει πραγματικά άντρας, ενώ εκείνη πραγματικά γυναίκα. Ο Τζέρρυ χώρισε με τη γυναίκα του και αισθάνεται ταπεινωμένος, ενώ προσπαθεί να καθιερώσει τον ανδρισμό του διαμέσου της Γκίτλ, μα όχι για χάρη της. Η Γκιτλ εγκαταλείφθηκε από τον άντρα της, νιώθει την απόρριψη ως γυναίκα και ερωτικός «δέκτης», και αφήνει τον εαυτό της να γίνει για τον Τζέρρυ η «ανάπηρη» που έχει ανάγκη τη βοήθειά του. Ο ένας είναι απαραίτητος στον άλλον, για να ικανοποιήσουν τη συναισθηματική τους στέρηση.

Πρόκειται για μία ιδιότυπη μορφή πάλης των δύο φύλων με μια προσωρινή ένωσή τους και με βάση τα προβλήματα και τη συμπεριφορά τους, οι δύο ήρωες είναι περισσότερο πρόσωπα, παρά χαρακτήρες. Το έργο αυτό είναι νατουραλιστικό: αφήνει τη Φύση να καθρεφτίζεται μέσα στο έργο, σε βαθμό που να προκαλεί πόνο. Παίζεται από δύο πρόσωπα - αν και πάντα έχεις την αίσθηση της παρουσίας ενός τρίτου - που αποτυγχάνουν εν τέλει να ευτυχήσουν, διότι προσπαθώντας να επιβάλλουν τις προσωπικότητές τους, υφίστανται και τις συνέπειες.

Δεν υπάρχει «κακός» μέσα στο έργο, εκτός από την «τάση επιβολής». Κι αν το έργο έχει έναν ήρωα, αυτός είναι ο Έρωτας. Ήρωας με την έννοια της θυσίας. Έρωτας που ζει μόνο για λίγο. Αυτός που σφαγιάζεται, για να ξαναδώσει καινούργια ζωή.

- Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ
- Στις φωτογραφίες, ο Ουίλιαμ Γκίμπσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου