Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Για τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας, ο φτωχότερος Πρόεδρος κράτους στον κόσμο είναι παράδειγμα προς αποφυγήν


Δεν ξέρω αν βαρεθήκατε ν' ακούτε τσιτάτα του ύφους «μαζί τα φάγαμε» - γενική και αόριστη τοποθέτηση την οποία δεν έχει κάνει μόνο ο Θεόδωρος Πάγκαλος - εγώ, πάντως, μπούχτισα με την υποκρισία όλων όσοι πιστεύουν ότι πληρώνουμε εθνικό… κάρμα. Όχι, δεν τα φάγαμε μαζί, ψίχουλα φάγαμε. Τη μερίδα του λέοντος την έφαγαν πολλοί από τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας. Και μάλιστα με αμέτρητα χρυσά κουτάλια. Ανάλυση.


Ο José Mujica είναι ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης. Ο Μουχίκα (ελληνιστί) δωρίζει το 90% του μισθού του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό, ενώ το μόνο περιουσιακό στοιχείο το οποίο διαθέτει δεν είναι άλλο από ένα σαραβαλάκι Volkswagen Beetle, αξίας μόλις 1.945 δολαρίων. Ο Πρόεδρος δεν φρουρείται από αστυνομικούς, ενώ στις πολιτικές συγκεντρώσεις δεν εμφανίζεται με κοστουμάκια Armani, αλλά με μπλούζες και ζακέτες. Σας θυμίζει τους εγχώριους πολιτικούς μας; Όχι, φυσικά!

Έχει και συνέχεια: Ο μηνιαίος μισθός του Mujica - ο οποίος ζει σ' ένα ταπεινό αγρόκτημα - ανέρχεται στο ποσό των 12.500 δολαρίων, ωστόσο κρατά για τον εαυτό του το ευτελές χρηματικό ποσόν των 1.250 δολαρίων. Τα υπόλοιπα τα «επενδύει» σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κι όχι σε off shore εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι πολίτες της Ουρουγουάης τον αποκαλούν «φτωχό Πρόεδρο». Ναι, είναι, και μάλιστα ο Μουχίκα είναι το εντελώς αντίθετο απ' τους (κατ' όνομα μόνο) πολιτικούς της διεφθαρμένης και κατεστραμμένης Ελλάδας.

Σ' αυτήν τη χώρα του παραλόγου και της ηθικής πτώσης των πάντων, όταν είσαι πολιτικός συμπεριφέρεσαι με εντελώς διαφορετικό τρόπο, γιατί αν δεν το κάνεις, θα σε πούνε και μαλάκα. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Γι' αυτό και κατανοώ το πρόβλημά τους, να λάβουμε δηλαδή τα 31,5 δισ. ευρώ επιτέλους, ποσό το οποίο μπορεί να μην εισπράξει στην ουσία η χώρα μας, ωστόσο με αυτό οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας θα διατηρήσουν την ανεκτίμητη εξουσία τους, σ' έναν τόπο που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ένα βήμα προτού δηλώσει πτώχευση και πεινάσουν οι κάτοικοί της. Εσύ, εγώ, εμείς.

Ναι, αυτό επιθυμούν. Τη διατήρηση της ανίκανης αλλά παμπόνηρης εξουσίας τους, των υπέρογκων για τις περιστάσεις μηνιαίων αποδοχών τους, της ιδιοτελούς ελπίδας τους ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός και θα φάνε ξανά το καταπέτασμα, μέχρι να σκάσουν αυτοί και το συγγενολόι τους. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα, ούτε και είναι εξάλλου διατεθειμένοι να συνειδητοποιήσουν την τραγωδία την οποία βιώνει ένας ολόκληρος λαός. Γιατί αυτοί, πολύ απλά, έχουν κάνει το «κομμάτι» τους. Μην τους λυπάστε, δεν θα πεινάσουν.

Η μόνη λύση για ν' αλλάξει η Ελλάδα «κεφάλαιο» και να έρθει (κάποια στιγμή) η πραγματική αναγέννηση της χώρας, είναι μία και μοναδική: Να μην μας δώσουν οι πιστωτές μας (δηλαδή οι τοκογλύφοι μας) τα 31,5 δισ. ευρώ. Τότε και μόνο τότε θα πέσει το σαθρό πολιτικό σύστημα των διεφθαρμένων πολιτικών, που συντηρούμε τα τελευταία 35 χρόνια με την αφελή ψήφο μας. Η αναγέννηση θα έρθει με το να τραβήξουν το σωληνάκι από τον κρατικό βρικόλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου