Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου Βήματος


Το Snobbers δεν εχθρεύεται τα παραδοσιακά media. Τα θεωρεί απλώς παρωχημένα, νυσταγμένα, ενίοτε και κατευθυνόμενα. Ωστόσο το καλό πρέπει πάντα να λέγεται!

Και αυτή τη φορά, το καλό ήρθε - επιτέλους! - από το κυριακάτικο Βήμα, που δεν δίστασε να γράψει τα πράγματα ως έχουν, μέσω του πρωτοσέλιδου τίτλου του: «Η Τρόικα κάνει μπίζνες! - Η ασφυκτική επιτροπεία στις τράπεζες απειλεί με αφελληνισμό - 9 στις 10 επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν ή θα πουληθούν αναγκαστικά στους ξένους». Όσο για το σημείωμα του εκδότη, ο τίτλος του είναι εξίσου αποκαλυπτικός: «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία». Συμφωνούμε σε όλα!

Συμφωνούμε ακόμη κι αν το εν λόγω πρωτοσέλιδο υποκρύπτει κι έναν φόβο, ότι δηλαδή με ξένη επιτροπεία σε κάθε ελληνική τράπεζα, τα media θα πρέπει να ξεχάσουν τα «χαλαρά» δάνεια. Οι εφημερίδες δεν θα μπορούν να «πιέζουν» τις κυβερνήσεις μέσω της πολιτικής γραμμής τους, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος να γίνει αυτό. Ουδείς πολιτικός, με άλλα λόγια, δεν θα παίρνει τηλέφωνο τον τάδε τραπεζίτη, ούτως ώστε να πιέσει για την προώθηση της αίτησης δανειοδότησης μιας εφημερίδας. Με την ίδια λογική, κανένας πολιτικός δεν θα στέκεται εμπόδιο στον τραπεζικό δανεισμό μίας εκδοτικής επιχείρησης, με πρόθεση την εκδίκηση ή την τιμωρία του Μέσου.

Σε απλά ελληνικά, καθένας θα παίρνει το δάνειο που του αρμόζει και του αξίζει. Χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ή δημοσιογραφικές πιέσεις. Ωστόσο όταν η Τρόικα κάνει μπίζνες στην Ελλάδα - και κατά μία έννοια κάνει - από τη βλαχομπαρόκ πολιτικοικονομική διαπλοκή, θα περάσουμε σε άλλο επίπεδο. Εκείνο της global διαπλοκής με στόχο το ξεπούλημα της Ελλάδας. Και το ξεπούλημα έχει ήδη ξεκινήσει…

1 σχόλιο: