Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ruby Sparks

Είδα τις προάλλες μια ταινία που λέγεται Ruby Sparks, η οποία είναι φτιαγμένη από τους δημιουργούς του Little Miss Sunshine (που αν δεν έχεις δει, παράτα το διάβασμα και πήγαινε δες την). Πρωταγωνιστεί ο υπέροχος Paul Dano και η Zoe Kazan της γνωστής οικογενείας, αφού ο παππούς της είναι ο Elias Kazan. H Zoe φαίνεται να έχει πάρει κάτι από το ταλέντο του, αφού εκτός από την ερμηνεία της, υπογράφει και το σενάριο της ταινίας Ruby Sparks.


Κάποτε ζούσε ένας γλύπτης που τον έλεγαν Πυγμαλίωνα. Απηυδισμένος από τις γυναίκες γύρω του, αποφάσισε να αφιερωθεί στην τέχνη του, με σκοπό να σμιλέψει την τέλεια γυναίκα. Έκανε πολλές προσπάθειες και τελικά κατάφερε να φτιάξει με τα χέρια του το άγαλμα μιας γυναίκας που πρώτα είχε φτιάξει με το νου του. Σμίλεψε την τέλεια για αυτόν γυναίκα, και μάλιστα της έδωσε και όνομα, την είπε Γαλάτεια. Θαύμαζε το έργο του ώρες ατελείωτες… του μίλαγε, το έντυνε με ρούχα. Ερωτεύτηκε το δημιούργημά του και παρακαλούσε τους θεούς για ένα θαύμα. Η θεά Αφροδίτη τον λυπήθηκε και αποφάσισε να δώσει ζωή στο άγαλμα. Η Γαλάτεια ζωντάνεψε, ε, και μαζί της το όνειρο του Πυγμαλίωνα, που η μυθολογία μας λέει ότι παντρεύτηκε τον δημιουργό της και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Και τι σχέση έχει ο μύθος με την ταινία Ruby Sparks; Διάβασε παρακάτω και θα δεις!

Υποθέτω ότι ο καθένας έχει πλάσει στο κεφάλι του το πώς φαντάζεται το άλλο του μισό. Ή, έστω, σε κάποια φάση της ζωής του έχει φανταστεί πώς θα ήθελε να ήταν. Άλλος το 'χει κάνει αμυδρά και σε πιο επιφανειακό επίπεδο (για παράδειγμα ο ιππότης πάνω στο άσπρο άλογο που έχει γαλουχήσει γενιές και γενιές και είναι μαζική φαντασίωση, αν και λίγο παρωχημένη), κι άλλος έχει εμβαθύνει κι έχει δώσει εικόνα και χαρακτήρα και προσωπικότητα στη φαντασίωσή του. Σ' αυτήν τη δεύτερη κατηγορία ανήκει και ο ήρωας της ταινίας Ruby Sparks. Τον λένε Calvin και είναι ιδιοφυΐα, καθώς στα 19 του χρόνια κατάφερε να γράψει ένα best seller. Στην προσωπική του ζωή, όμως, δεν είναι και τόσο επιτυχημένος. Δηλαδή, για να το θέσω καλύτερα, δεν έχει προσωπική ζωή.

Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο συναναστρέφεται και είναι ο καλύτερος και μοναδικός του φίλος, είναι ο αδερφός του, Harry. Και ξαφνικά αρχίζει να ονειρεύεται ένα κορίτσι… κοκκινομάλλικο, αδύνατο, με ζεστό χαμόγελο… που όμως κάθε φορά διαλύεται από τον βάρβαρο ήχο του ξυπνητηριού. Τα όνειρά του τον κάνουν ευτυχισμένο και δημιουργικό, το κορίτσι των ονείρων του γίνεται η ηρωίδα του νέου του βιβλίου, την ονομάζει Ruby και, επιτέλους, έχει έμπνευση και γράφει ξανά και ασταμάτητα την ιστορία της και την ενώνει με τη δική του ιστορία. Και φυσικά εκτός από ιστορία, υπάρχει και χημεία! Αυτό που μοιάζει, όμως, να έχει εξαφανιστεί είναι η φυσική και οι νόμοι της, αφού μια μέρα ξυπνάει και διαπιστώνει ότι η Ruby είναι πραγματική και έχουν μια κοινή ζωή. Τη ζωή που εκείνος έγραψε.

Αχ, δεν ξέρω, μπορεί να παρουσιάζω λίγο γλυκανάλατη την ιστορία, τώρα που διαβάζω τι έγραψα. Αλλά, πίστεψέ με, η ταινία Ruby Sparks δεν είναι μια απλή ρομαντική κομεντί. Έχει και λίγη σκοτεινιά μέσα. Γιατί δεν είναι και τόσο απλό όταν το κορίτσι που μέχρι πρότινος ζούσε μόνο στο μυαλό σου, να θέλει τώρα να γνωρίσει την οικογένειά σου! Γιατί η Ruby σύντομα εξελίσσεται σε μία κοπέλα με προσωπικότητα και αυτόνομο χαρακτήρα. Το θέμα είναι το τι θα επιλέξει να κάνει ο Calvin ο οποίος - για να μην ξεχνιόμαστε - έχει τη δύναμη με το γράψιμό του να αλλάξει τη διάθεση της, να αλλάξει τα ρούχα της, να αλλάξει την προσωπικότητά της. Θα την αφήσει ελεύθερη να παίρνει εκείνη αποφάσεις ή θα παριστάνει τον Θεό, παίζοντας μαζί της σαν να είναι η μαριονέτα του;

Εσύ, δηλαδή, τι θα έκανες στη θέση του; Το 'χεις ποτέ σκεφτεί; Να μπορείς να ελέγχεις έναν άλλον άνθρωπο και μάλιστα όχι κάποιον τυχαίο, αλλά τον άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί! Σκέψου, δηλαδή, να είσαι κομμάτια στα πατώματα επειδή σε χώρισε η Αγγελικούλα και να έχεις τη δύναμη με το πάτημα ενός κουμπιού να την κάνεις να έρθει να σου χτυπήσει το κουδούνι και να σου πει πως μετάνιωσε και πως σε θέλει πίσω για πάντα. Αυτή η ταινία, ναι, έχει πολλές δώσεις φαντασίας αλλά έχει και αρκετό ρεαλισμό. Μπλέκονται ωραία αυτά τα δύο μερικές φορές!

Για μένα, ένα από τα νοήματα της ταινίας είναι το να δεχόμαστε τους ανθρώπους που αγαπάμε όπως είναι και να μην προσπαθούμε να τους αλλάξουμε. Ε, αυτοί που δεν αγαπάμε, δεν έχουν σημασία! Μια φίλη μου λέει ότι αυτό που ερωτευόμαστε σε κάποιον είναι τα ελαττώματά του, τα οποία στην πορεία της σχέσης αυτά τα ίδια ελαττώματα αρχίζουν και μας εκνευρίζουν και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Αλλά αυτό που λένε «be careful what you wish for, you might get it», ισχύει και εδώ, αφού όταν αλλάξουμε έναν άνθρωπο, ΜΠΟΥΜ, δεν είναι πια αυτός που ερωτευτήκαμε! Ruby Sparks! She is out of his mind!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου