Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η κρίση και τα τέρατά της - Οι New York Times γράφουν για τους «νέους φασίστες της Ευρώπης»


Μέσα από ένα εκτενές και κατατοπιστικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα New York Times περιγράφει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, «γέννημα-θρέμμα» της οικονομικής κρίσης. 

Με τίτλο «Οι νέοι φασίστες της Ευρώπης», η έρευνα των NYT αναφέρεται στο παρελθόν και τη δράση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη να απομονώσει η Ευρώπη παρόμοιες ομάδας και εξτρεμιστικά κόμματα.

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος William Wheeler κάνει αναφορά στην επίθεση εναντίον ενός 27χρονου Αφγανού, το φθινόπωρο του 2011, για να καταλήξει αμέσως στο συμπέρασμα ότι ως ξέφραγο αμπέλι, «η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου μεταναστών και στη χώρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο μετανάστες. Αυτό οφείλεται στην αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν μια μεταναστευτική πολιτική και μια πολιτική ασύλου… Οι γειτονιές της Αθήνας είναι εμπόλεμη ζώνη. Ρατσιστικές συμμορίες διασχίζουν τη νύχτα τους δρόμους, σε αναζήτηση θυμάτων…»

Μάλιστα, ο Wheeler δεν διστάζει ν' αποκαλέσει τη Χρυσή Αυγή ως «φασιστική ομάδα η οποία είναι σήμερα το τρίτο κόμμα (στις δημοσκοπήσεις) στην Ελλάδα, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής της, Θέμης Σκορδέλης, κατηγορείται για την επίθεση κατά του 27χρονου Αφγανού».

«Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1985, υπό την εντολή του φυλακισμένου ηγέτη της ελληνικής χούντας. Το κόμμα εισήλθε στο διεθνές προσκήνιο μετά την υποτιθέμενη συμμετοχή κάποιων μελών της, στη σφαγή της Βοσνίων Μουσουλμάνων το 1995 στη Srebrenica. Το κόμμα επαινεί το Τρίτο Ράιχ, ενώ συχνά φιλοξενεί στις εκδόσεις του φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων ναζί» γράφει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας: «Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμή της συνεχίζει να αυξάνεται, υποστηρίζεται δε από το 50% των αστυνομικών, οι οποίοι κατά κανόνα αποτυγχάνουν να διερευνήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εγκλημάτων».

Όσο για τα αίτια της ενδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής, ο William Wheeler γράφει ότι «ακροδεξιά, υπερεθνιστικά κόμματα και ομάδες εκμεταλλεύονται παλιές ανασφάλειες και νέους φόβους και παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1930, οι κυνικοί πλέον πολίτες χωρών όπως η Ελλάδα και η Ουγγαρία ζητούν απλές απαντήσεις και εκλέγουν κόμματα που κατηγορούν τις μειονότητες, όπως τους Εβραίους, τους Ρομά, τους gay και τους ξένους, για όλα τα δεινά της χώρας τους».

«Εδώ διακυβεύεται η ευρωπαϊκή δημοκρατία, οι αξίες και τα ήθη πάνω στα οποία χτίστηκε. Η κρίση του ευρώ έκανε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξεχαστούν και να μην κάνουν τίποτα γι' αυτά τα ακραία φαινόμενα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο, με αποστολή την καταγραφή των εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού, όπου θα διερευνώνται όλα τα ρατσιστικά κόμματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες ασπάζονται τους κανόνες που διασφαλίζουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία μειονοτήτων», καταλήγει ο δημοσιογράφος και όποιος διαφωνεί με τις παραπάνω αντικειμενικές διαπιστώσεις, ή εθελοτυφλεί, ή ονειρεύεται την επιστροφή της Ελλάδας σε σκοτεινές και αιματηρές εποχές μίσους και καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου