Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Dream on - Εντοπίστηκε μία super-Γη, 42 έτη φωτός μακριά από εμάς...


Δύο αστρονόμοι, ο Mikko Tuomi (Πανεπιστήμιο Hertfordshire) και ο Guillem Anglada-Escude (Πανεπιστήμιο Goettingen) ανακάλυψαν τρεις νέους πλανήτες, σε ένα ηλιακό σύστημα που βρίσκεται 42 έτη φωτός μακριά από τον δικό μας. Ένας από αυτούς ίσως διαθέτει νερό και ζωή.


Η απόσταση του εν λόγω πλανήτη - ή αν προτιμάτε του… δίδυμου αδελφού της Γης με την ονομασία HD40307g (πιο ξενέρωτη ονομασία δεν μπορούσαν να είχαν βρει) - είναι τέτοια, ώστε το κλίμα αλλά και προπάντων η ατμόσφαιρά του, να προσφέρουν τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής.

Σύμφωνα με το πόρισμα των δύο αστρονόμων, ο HD40307g διαθέτει την κατάλληλη θερμοκρασία ούτως ώστε να μπορέσει να επιβιώσει εκεί ένας ζωντανός οργανισμός. ET phone home, είπατε; Γιατί όχι;

«Το άστρο HD 40307 είναι ένα εξαιρετικά ήσυχο και παλαιό άστρο-νάνος, κι άρα δεν υπάρχει λόγος να μην διαθέτει ο συγκεκριμένος πλανήτης γήινη ατμόσφαιρα», δήλωσε o Guillem Anglada-Escude.

Ο HD40307g έχει 7 φορές μεγαλύτερη μάζα από εκείνη του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα ήδη να αποκαλείται Super-Γη. Ένας ακόμη γενναίος, νέος διαστημικός κόσμος περιμένει να τον ανακαλύψουμε και - γιατί όχι; - να επικοινωνήσουμε με τις ενδεχόμενες μορφές ύπαρξης τις οποίες φιλοξενεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου