Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Στις Σκοτεινές Αίθουσες - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (22 - 28 Νοεμβρίου 2012)

Στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, «παίζονται» ταινίες που θα ικανοποιήσουν τους πιο διαφορετικούς μεταξύ τους θεατές. Οι λάτρεις του Τιμ Μπάρτον έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, καθώς «βγήκε» το πολυαναμενόμενο Frankenweenie αλλά και οι φανατικοί σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν δύο εξαιρετικές ταινίες του είδους. Και φυσικά, αν για εσάς το σινεμά είναι «χαλάρωση» και «διασκέδαση», τότε οι δύο πολύ καλές κομεντί αλλά και η ταινία φαντασίας, αποτελούν αδιαμφισβήτητη επιλογή.

Frankenweenie
Animation / 2012 / Ασπρόμ. / Διάρκεια: 87'

Τι θα κάνατε αν είχατε μία ευκαιρία να επαναφέρετε τον αγαπημένο σας σκύλο στη ζωή, μετά από ένα δυστύχημα που σας τον στέρησε; Ο αγαπημένος Τιμ Μπάρτον επιστρέφει με μια αστεία αλληγορία του μύθου του Φρανκενστάιν και μας προσφέρει μια απολαυστική και λίγο gothic ταινία, όπως αυτές που μας έχει συνηθίσει. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο νεαρός Βίκτορ χάνει τον αγαπημένο του σκύλο, Σπάρκι, σε δυστύχημα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να δεχτεί τόσο εύκολα. Αποφασίζει λοιπόν να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρισμό για να τον επαναφέρει στη ζωή και το σχέδιό του επιτυγχάνει. Ωστόσο, υπάρχει ένα «μικρό» εμπόδιο: ο Σπάρκι έχει επιστρέψει με τη μορφή ενός μικρού τέρατος που δημιουργεί χάος στην οικογένεια και τους γείτονες  του Βίκτορ. Εκείνος παρόλα αυτά προσπαθεί να τους πείσει, ότι ο αγαπημένος του σκύλος ζει και πως δεν πρόκειται για ένα «διεστραμμένο» παιχνίδι του… σύμπαντος.
 

Holy Motors
Σινεφίλ / 2012 / Διάρκεια: 115'
Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Λεό Καράξ, με τους Ντενίς Λαβάν, Εντίθ Σκομπ, Εύα Μέντες και Κάιλι Μινόγκ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα, παρακολουθούμε λίγες ώρες από τη ζωή του κ. Οσκάρ, ενός σκοτεινού χαρακτήρα που παίζει ένα παράξενο παιχνίδι ρόλων, καθώς μεταμορφώνεται από επικεφαλής επιχειρήσεων σε δολοφόνο, ζητιάνο, τέρας και οικογενειάρχη. Μία καθαρά σινεφίλ ταινία με σουρεαλιστικό χιούμορ και αλληγορίες από έναν σκηνοθέτη-εραστή των εικόνων, όπου συναντώνται ο Κάφκα με τον Μπορχές και τον Ντέιβιντ Λιντς. Οι φανατικοί σινεφίλ, θα τη λατρέψετε.
 

Cloud Atlas
Φαντασίας / 2012 / Διάρκεια: 172'
Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Τομ Τίκβερ, Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι, με τους Τομ Χανκς, Χάλι Μπέρι, Χιου Γκραντ, Χιούγκο Γουίβινγκ και Τζιμ Μπρόουντμπεντ

Από το 1849 σε ένα ταξίδι κατά μήκος του Ειρηνικού, μέχρι τη φουτουριστική Κορέα και την μεταποκαλυπτική Χαβάη, η ταινία εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο έξι διαφορετικές ιστορίες  συνδέονται μεταξύ τους. Οι σκηνοθέτες του Μάτριξ, Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι και του «Τρέξε, Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ, μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μίτσελ και παρουσιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο την ιστορία της ανθρωπότητας, ως ένα πλέγμα αλληλεπιδράσεων και συνεπειών, όπου οι πράξεις των ηρώων έχουν αντίκτυπο στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Σε αυτό το αέναο «ταξίδι» στο χρόνο, η ψυχή μετενσαρκώνεται και «κατοικεί» σε διαφορετικό, κάθε φορά, σώμα ενώ μία απλή πράξη καλοσύνης πυροδοτεί μετά από αιώνες μία επανάσταση.
 

Το Δάσος
Rengeteg / Forest
Σινεφίλ / 2003 / Διάρκεια: 90'
Ουγγρική ταινία σε σκηνοθεσία Μπένεντεκ Φλίγκαουφ, με τους Ρίτα Μπράουν, Λάζλο Σίφερ και Μπάρμπαρα Τσόνκα

Από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Μπένεντεκ Φλίγκαουφ, έρχεται μία ταινία που παρουσιάζει την καθημερινότητα των νέων ανδρών και γυναικών στη Βουδαπέστη, στη μετακομμουνιστική εποχή της Ανατολικής Ευρώπης. «Ξετυλίγονται» στην κάμερα οι μικρές ιστορίες άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, οι οποίοι περνούν την πόρτα ενός ουγγαρέζικου πολυκαταστήματος. Το κοινό τους σημείο; Ο δυσοίωνος τρόπος με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο και το μέλλον. «Σκιαγραφώντας» το πορτρέτο μιας κοινωνίας «παγιδευμένης» στις εμμονές της, απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Κινηματογραφικά Βραβεία της Ουγγαρίας.
 

Μπουένος Άιρες, σ’αγαπώ
SuperClasico
Κομεντί / 2011 / Διάρκεια: 99'
Δανέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, με τους Άντερς Μπέρτελσεν, Πάπρικα Στιν και Αντριάνα Μασιαλίνο

Με αυτή την ταινία, ολοκληρώνεται η τριλογία του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, με επίκεντρο τις σχέσεις αγάπης και τις τρεις διαφορετικές φάσεις του χωρισμού: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Μετά το «Kira’s Reason - A Love Story» και το «Prague», ο σκηνοθέτης μας «ταξιδεύει» ένα χρόνο μετά το χωρισμό, όπου συναντάμε τον Κριστιάν, η ζωή του οποίου δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση καθώς η επιχείρησή του βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και η σύζυγός του, Άννα, τον έχει εγκαταλείψει και ζει ευτυχισμένη στην Αργεντινή. Μία μέρα, αποφασίζει να ταξιδέψει μαζί με τον δεκαεξάχρονο γιο του, στο Μπουένος Άιρες και με πρόφαση την υπογραφή των χαρτιών του διαζυγίου, να ξανακερδίσει την Άννα. Η Αργεντινή μοιάζει να είναι η κατάλληλη χώρα για να «φιλοξενήσει» τη δανέζικη αυτή κωμωδία, ιδιαίτερα για τον ήρωα της, ο οποίος χρειάζεται όσο τίποτα, ένα μέρος με τέτοιο απελευθερωτικό κλίμα και με ανθρώπους που ζουν έντονα και παθιασμένα την κάθε στιγμή. Μία αισιόδοξη ταινία που τονίζει τις διαφορετικές - και κυρίως τις παράλογες και αστείες - πλευρές της αγάπης.
 

Ποτέ δεν Είναι Αργά
Hope Springs
Κομεντί / 2012 / Διάρκεια: 100'
Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φράνκελ, με τους Μέριλ Στριπ, Τόμι Λι Τζόουνς, Στιβ Καρέλ και Ελίζαμπεθ Σου

Η ταινία διηγείται την ιστορία της Κέι και του Άρλοντ, ενός ζευγαριού που αποφασίζει μετά από τριάντα χρόνια γάμου να ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα αναθέρμανσης της σχέσης τους, το οποίο προσφέρει ένας διάσημος σύμβουλος γάμου. Το ζευγάρι «πάσχει» από τα κλασικά συμπτώματα που εμφανίζονται με την οικειότητα κάθε μακροχρόνιας σχέσης - και ιδιαίτερα ενός γάμου - και αντιμετωπίζει μία ισχυρή πρόκληση, να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να επιθυμήσουν εκ νέου ο ένας τον άλλον. Οι δύο σπουδαίοι πρωταγωνιστές «κλέβουν» την παράσταση, καθώς επίσης και ο σκηνοθέτης που προσεγγίζει το θέμα της σεξουαλικής επιθυμίας μέσα στο γάμο, με έναν μοναδικό τρόπο.
 

Νοσφεράτου
Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens
Κλασική / 1922 / Διάρκεια: 70' / Επανέκδοση
Γερμανική ταινία σε σκηνοθεσία Μουρνάου, με τους Μαξ Σρεκ, Αλεξάντερ Γκράναχ, Γκρέτα Σρέντερ και Γκούσταβ Φον Βαγκενχάιμ

Ο βρικόλακας κόμης Ορλόκ παγιδεύει στο κάστρο του τον μεσίτη Χάτερ και ταξιδεύει από την Τρανσυλβανία στο Βίσμπουργκ της Γερμανίας, αναζητώντας τη γυναίκα του τελευταίου, Έλεν. Πρόκειται για την επανέκδοση ενός αριστουργήματος του γερμανικού βωβού κινηματογράφου, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ «Δράκουλας», σε σκηνοθεσία του Φρίντριχ Β. Μουρνάου και σενάριο του Χέρνικ Γκαλέεν. Μία αρχετυπική ταινία τρόμου με σκοτεινές εικόνες και υποβλητική ατμόσφαιρα, χαρακτηριστική και σημείο αναφοράς όλων των ταινιών τρόμου που ακολούθησαν. Δημιούργησε ένα ολόκληρο είδος ταινιών τρόμου, με βασικό ήρωα τον Απέθαντο, τονίζοντας και παρουσιάζοντας μπροστά στο θεατή το στοιχείο του τρόμου στην αληθινή ζωή.

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα:
Στις Σκοτεινές Αίθουσες - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (15 - 21 Νοεμβρίου 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου