Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Γύπες-τοκογλύφοι ante portas - Η Αργεντινή κινδυνεύει και πάλι με χρεοκοπία


Οι μάσκες έπεσαν, για μία ακόμη φορά, καθώς είναι πλέον πασιφανές ποιοι επιθυμούν τη διάλυση των χωρών ανά την υφήλιο, με απώτερο σκοπό το εύκολο, γρήγορο και φτηνό κέρδος. Μάθετε στο Snobbers γιατί, πώς και από ποιους κινδυνεύει η Αργεντινή και πάλι να χρεοκοπήσει, αν και μόλις πρόσφατα κατόρθωσε να αποζημιώσει τους δανειστές της. 


Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αργεντινή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τους ομολογιούχους οι οποίοι είχαν μείνει εκτός του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους το 2005 και το 2010, σε αντίθετη δε περίπτωση, θα χρεοκοπήσει εκ νέου!

Το εφετείο έκρινε ότι οι κάτοχοι των νέων ομολόγων (που εκδόθηκαν το 2005 και το 2010) και οι λεγόμενοι Holdouts (όσοι, δηλαδή, αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και τώρα διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων στο ακέραιο) δικαιούνται ίσης μεταχείρισης.

Αν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, η Αργεντινή δεν θα διαθέτει το απαιτούμενο ποσό για την πληρωμή των Holdouts, γεγονός που θα την οδηγήσει σε μία νέα πτώχευση και μάλιστα τεχνητή, ή αν θέλετε, καθοδηγούμενη από τους συγκεκριμένους ομολογιούχους. Μην λυπάστε τους Holdouts, καθώς αποτελούν τα κατακάθια του οικονομικού συστήματος: πρόκειται για τους λεγόμενους «γύπες» οι οποίοι αγοράζουν υποτιμημένα ομόλογα και κατόπιν τα διεκδικούν στο ακέραιο, μία ανήθικη στην ουσία πρακτική εύκολου κέρδους εις βάρος των κρατών.

O υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής απέκλεισε κάθε διακανονισμό με τα συγκεκριμένα επιθετικά funds, που είχαν το θράσος να αγοράσουν τα ομόλογα για 15 σεντς στο δολάριο και τώρα ζητούν και τα ρέστα. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα οφείλει να τα «τσακίσει» και να τα αποβάλλει από την Αγορά, μέχρι να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη. Γιατί δεν είναι επενδυτές, αλλά δίποδες κατσαρίδες.
...
Στη φωτό, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner. Η γυναίκα που δεν κάνει ποτέ πίσω στους εκβιασμούς των διεθνών τοκογλύφων. 
...
«Λοιπόν, έχω άσχημα νέα γι' αυτούς. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του 93% των ομολογιούχων οι οποίοι πίστεψαν ότι η Αργεντινή θα τους πληρώσει. Αυτούς θα πληρώσει η Αργεντινή» - Cristina Fernandez de Kirchner

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου