Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Στις Σκοτεινές Αίθουσες - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (15 - 21 Νοεμβρίου 2012)

Η κινηματογραφική εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε έχει δύο νέες ταινίες: την πολυαναμενόμενη συνέχεια της Χαραυγής, κλείνοντας έτσι το «φαινόμενο Twilight», και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Χαραυγή Μέρος 2
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Θρίλερ (2012) Διάρκεια: 115'


Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Μπιλ Κόντον, με τους Κρίστεν Στιούαρτ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Μάγκι Γκρέις, Ντακότα Φάνινγκ και Τέιλορ Λότνερ

Μετά τη γέννηση της κόρης τους, Ρενέσμε, η Μπέλα και ο Έντουαρντ ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλες φυλές βαμπίρ, προκειμένου να προστατεύσουν τη μικρή από έναν ψευδή ισχυρισμό που θέτει την οικογένειά τους ενάντια στους Βολτούρι. Το τελευταίο κεφάλαιο της ρομαντικής ιστορίας των πρωταγωνιστών του Twilight δεν απογοητεύει τους θεατές, καθώς τους προσφέρει την ένταση και τη δράση που περιμένουν, αναδεικνύοντας παράλληλα την οικογένεια ως το ισχυρότερο «καταφύγιο» για όλους τους «καταραμένους εραστές» αυτού του κόσμου τους οποίους ο σκληρός, ενήλικος κόσμος δεν καταλαβαίνει.



Οδηγός Ιδεολογίας για Διεστραμμένους
The Pervert's Guide to Ideology
Ντοκιμαντέρ (2012)  Διάρκεια: 134'


Οι δημιουργοί του The Pervert’s Guide to Cinema, επιστρέφουν με το The Pervert's Guide to Ideology, για να συνδυάσουν μοναδικά τον κινηματογράφο με τις ψυχαναλυτικές και μαρξιστικές θεωρίες. Ο Σλοβένος μαρξιστής και λακανικός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και η σκηνοθέτις Σόφι Φάινς περιγράφουν μέσα από κινηματογραφικά, μουσικά και ιστορικά παραδείγματα αλλά και μέσα από στοιχεία της καθημερινότητας, τη δομή και τη λειτουργία διαχρονικών και σύγχρονων ιδεολογιών. Οι βασικές υποκειμενικές δομές του Λακάν, το Πραγματικό, το Συμβολικό και το Φανταστικό καθώς και άλλες ψυχαναλυτικές έννοιες όπως αυτή του «υποκειμένου», της «επιθυμίας» και του «ασυνειδήτου» (που είναι, σύμφωνα με τον Λακάν, δομημένο σαν γλώσσα), συνδυάζονται με φιλοσοφικούς στοχασμούς και σαρκαστικό χιούμορ και ερμηνεύουν σκηνές από τη Μελωδία της Ευτυχίας, το Matrix, το Zabrinskie Point, τον Σκοτεινό Ιππότη καθώς και από τα Πουλιά του Χίτσκοκ. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε ανεπιτήδευτους σινεφίλ και αναγνώστες του Λακάν.

 

Οι ταινίες που συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου