Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Περιοδικό Economist: Η Γαλλία είναι «ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης»

Pardon? Διαβάσαμε καλά; Κι όμως, το βρετανικό περιοδικό Economist αναφέρει αυτή την εβδομάδα σε σχετικό του άρθρο, ότι «οι αδυναμίες της Γαλλίας έχουν εκτεθεί από την κρίση». 
Κι εμείς που πιστεύαμε ότι μόνο ο Νότος είναι αποδεκατισμένος από την οικονομική κρίση! Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια οι οικονομικοί «ειδήμονες» αποκαλούσαν τις εν λόγω χώρες με το ακρωνύμιο PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece and Spain). Τώρα που προστέθηκε στη λίστα άλλο ένα… «γουρουνάκι», μήπως ήρθε η στιγμή για την κυρία Μέρκελ να αλλάξει τη γραμμή πλεύσης της;

Φυσικά και όχι! Η βασική υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, αφήνει απλώς το «μήλο» του ευρώ να σαπίσει μέχρι να σκουληκιάσει, λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2013 στη Γερμανία. Προτιμά να κερδίσει τις εκλογές κι ας χαθεί το σύμπαν ολόκληρο! Δίνει προτεραιότητα σε «πολιτικά ζητήματα», αγνοώντας τα μαύρα μηνύματα που έρχονται από παντού και που προειδοποιούν ότι η πλήρης κατάρρευση του κοινού νομίσματος δεν είναι καταστροφικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι το πανευρωπαϊκό «μενού» της για την αντιμετώπιση της κρίσης, οδηγεί ολόκληρη την Ευρωζώνη στα νομισματικά Τάρταρα και μαζί με τις χώρες της Ευρωζώνης και τη δική της. Η εξουσία, όμως, θολώνει.

Από την άλλη, ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων, καθώς το μόνο που κάνει είναι να προωθεί παράλογα μέτρα, όπως για παράδειγμα εκείνο του φόρου 75% στο κορυφαίο εισοδηματικό κλιμάκιο. Όσο για την ανάπτυξη, του είναι άγνωστη λέξη.

Το Economist, όμως, με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης» και τον ακόμη πιο πασιφανή υπότιτλο «Γιατί η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης», δεν διστάζει να ξεστομίσει εκείνο που όλοι στην Ευρώπη φοβούνται, αναφέροντας ενδεικτικά: «Η κρίση μπορεί να πλήξει (τη Γαλλία) τον επόμενο χρόνο… Δεν κρίνεται μονάχα το μέλλον της Γαλλίας, αλλά το μέλλον του ευρώ».

Bon courage!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου