Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ένα κείμενο για την αλλαγή

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο», έλεγε ο Γκάντι και στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, η ανάγκη για αλλαγή είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Έλαβα ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον Στέφανο Λεων. Βαούτη, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της προσωπικής αλλαγής, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συλλογική εξέλιξη, το οποίο σας προτείνω να διαβάσετε.
...

Η ισχύουσα δομή έχει πλήρως αποδυναμωθεί και τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, η αλλαγή που περιμένουμε αφορά κάτι έξω από εμάς, κάποιον άλλο ή κάτι άλλο. Αν, λοιπόν, αλλάζαμε κατεύθυνση στη σκέψη μας; Ας αναλογιστούμε λίγο, τι αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι, για ν' αλλάξει το πολιτικό σκηνικό του χθες, του σήμερα η του αύριο; Όλοι μας θέλουμε να αλλάξει η Ελλάδα αλλά χωρίς να αλλάξουμε εμείς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθούμε γιατί δεν αλλάζει η χώρα μας, ας επιλέξουμε να ρωτήσουμε γιατί δεν αλλάζουμε εμείς.

Πολλοί προπέτες θα δώσουν μια γρήγορη απάντηση, χωρίς καν να προβληματιστούν και ν' αφεθούν ώστε αυτό το ερώτημα να τους αγγίξει βαθύτερα. Όπως θα έκαναν κι οι περισσότεροι άνθρωποι, θα ψάξουν την απάντηση έξω από αυτούς, κι όχι μέσα τους. Μήπως, όμως, η πολιτική «σκηνή» αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό μας; Αλήθεια, τι αλλάξαμε εμείς; Φαίνεται να μας απασχολεί το πολιτικό σκηνικό τώρα που στριμωχνόμαστε, ενώ με την πρώτη ευκαιρία θα πάμε για καφέ ή κάπου να διασκεδάσουμε. Τι αλλάξαμε λοιπόν εμείς επί της ουσίας;

Κι αν δεν αλλάξουμε εμείς, πώς περιμένουμε να αλλάξει η εικόνα της χώρας μας; Μήπως περιμένουμε να συμβεί διά μαγείας ή με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, χωρίς όμως  οι ίδιοι να κάνουμε κάτι;
Γιατί λοιπόν δεν αλλάζουμε; Και πριν αρχίσουμε να ρωτάμε γιατί δεν αλλάζουμε και απευθυνθούμε στον απέναντί μας, ας στραφούμε προς τον εαυτό μας, ας κάνουμε αυτή την ερώτηση σ' εμάς και ας ψάξουμε την απάντηση μέσα μας.

Στέφανος Λεων. Βαούτης
... 

Ο Στέφανος ασχολείται επαγγελματικά με την Κλινική Υπνοθεραπεία και την Προσωπική Ανάπτυξη (NLP Life Coaching), καθώς και με διάφορα είδη Ενεργειακών Θεραπειών.
Σχόλια, παρατηρήσεις κτλ στο stephanleonvaoutis@facebook.com

1 σχόλιο:

  1. Όλα ξεκινούν από την προσωπική θέληση του ατόμου ώστε να ανακαλύψει τις πιο κρυφές πτυχές του φροϊδικού του Εγώ, σε συνάρτηση με τα ενστικτώδη στοιχεία του Υπερεγώ.
    Μιλούμε καθαρά για θέμα αφύπνισης και προσωπικής συνείδησης, κάτι που απαιτεί ένα ορισμένο βαθμό ψυχικοσυναισθηματικής ωριμότητας, με την υποβολή των κατάλληλων ερεθισμάτων. Και η ερώτηση: ''Ποια είναι αυτά;''
    Δεν ξέρω αν θα μπορούσε κανείς να δώσει πιο απλουστευμένη απάντηση από το ''απλά να κατανοήσω τι με εκφράζει πάνω σε αυτό τον κόσμο που ζω''.
    Αν το άτομο ξεπεράσει τις όποιες υπο-''φοβίες'' του για τα κοινωνικά ταμπού, την επερχόμενη και εκάστοτε μόδα και την κοινωνική κριτική, αν κατανοήσει ότι πρόκειται απλά για μέρη και όχι ρυθμιστές παράγοντες της παρούσας κοινωνίας, τότε θα είναι εύλογο να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη συζήτηση-ταξίδι με τον ίδιο του τον εαυτό, διαδικασία δύσκολη αλλά μάθημα ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή