Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ημίμετρα - Η διαγραφή της Χρυσής Αυγής από το Facebook, δεν είναι λύση


Δεν διαγράφεις τον νεοναζισμό - γιατί περί αυτού πρόκειται - διαγράφοντάς τον από το Facebook. Αντιθέτως, τον τρέφεις περισσότερο και θεριεύεις όλα όσα αναφέρει περί «χρεοκοπημένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»…


Το Facebook πήρε την απόφαση να μπλοκάρει όλα τα προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με το (φαινομενικά λογικό) σκεπτικό ότι παραβίαζαν την πολιτική του κοινωνικού δικτύου κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Παράλληλα το Facebook διέγραψε τα προφίλ στελεχών, μελών και παρατρεχάμενων του «λαϊκού συνδέσμου», κυρίως δε τις σελίδες όλων όσοι αναρτούσαν ναζιστικά σύμβολα (σβάστικες, χαιρετισμό κ.λπ.).

Εκ πρώτης όψεως, η κίνηση είναι ενδεικτική του μαζικού και παγκόσμιου κλίματος που δημιουργείται κατά της αναγέννησης του νεοναζισμού από τις στάχτες που αφήνει η οικονομική κρίση πίσω της. Άλλωστε στους όρους λειτουργίας του Facebook γίνεται σαφής αναφορά ότι εκείνος που με σχόλια, φωτογραφίες ή αναρτήσεις προσβάλλει πρόσωπα, φυλές, θρησκείες, ιδεολογίες ή ατομικές επιλογές, αποβάλλεται αυτομάτως από το κοινωνικό δίκτυο.

Με μια δεύτερη, όμως, «ανάγνωση» θεωρούμε ότι η διαγραφή της Χρυσής Αυγής από το Facebook, δεν είναι λύση. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε τροφή στο στόμα του «θηρίου». Έδωσε το δικαίωμα στο εν λόγω κόμμα, να καταγγείλει τη «λυσσαλέα επίθεση εναντίον εθνικιστών χρηστών», ενώ ήδη κάποιοι βουλευτές της προσέφυγαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου.

Ναι, σε μία υγιή Δημοκρατία όλοι έχουν λόγο. Ακόμη και τα χειρότερα άκρα της. Το επαναλαμβάνουμε: «άκρα της». Γιατί η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα θρέμμα της Δημοκρατίας, ή αν προτιμάτε, αυτού του ιδιότυπου οικονομικά φασίζοντος μορφώματος που βαφτίστηκε «δημοκρατία», αν και στην ουσία αποτελεί τη χειρότερη μορφή οικονομικής και κοινωνικής δικτατορίας.

Σε μία ευνομούμενη κοινωνία χωρίς διεφθαρμένους πολιτικούς, με νοικοκυρεμένα οικονομικά και ευρωστία για όλους τους πολίτες της, ποιο θα ήταν το πραγματικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής; Όχι, πάντως, το 10%. Το τέρας γεννήθηκε. Είναι ανόητο να θέλεις να το περιορίσεις με… ψεκασμούς. Ούτε οι κατσαρίδες δεν εξαφανίζονται έτσι. Ο νεοναζισμός θα «αφανιστεί» μόνον όταν κάποιος προσφέρει βιώσιμη λύση στους πολίτες και όχι απλώς προφέροντας ανόητα λόγια περί ελπίδας, όπως κάνει ο κύριος Σαμαράς.

Επειδή, όμως, αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, σύντομα η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με απώτερο στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Και τότε ποιος θα νοιάζεται αν θα έχει ή όχι παρουσία στο Facebook, αφού θα αρχίσει να… πατάσσει το «σύστημα» της «χρεοκοπημένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», ή αλλιώς, τις ατομικές ελευθερίες μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου