Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Extra Large ρατσισμός - «Το λογαριασμό στα χοντρά κορίτσια»


Ο ρατσισμός έχει πολλές μορφές. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αν εσύ που κατηγορείς τη Χρυσή Αυγή, μήπως είσαι ταυτόχρονα ένας εν δυνάμει ψηφοφόρος της; 

Πόσες φορές - εν βρασμώ ψυχής, έστω - έχεις αποκαλέσει κάποιον «αδερφή», ή μια γυναίκα «χοντρή»; Κι όμως, ο ρατσισμός (και κατ' επέκταση ο η φασιστική συμπεριφορά) έχει πολλές ρίζες που είναι βαθιά χωμένες μέσα στο ασυνείδητό μας.

Ενδεικτικό παράδειγμα καθημερινού κεκαλυμμένου ρατσισμού, αποτελεί το περιστατικό το οποίο συνέβη στο εστιατόριο Cameo Club Casino Restaurant του Stockton της Καλιφόρνιας, όπου οι υπάλληλοι του εστιατορίου καταχώρησαν τρεις γυναίκες ως… fat girls και μάλιστα πάνω στον λογαριασμό της παραγγελίας τους!

Όταν οι πελάτισσες διαπίστωσαν το γελοίο της υπόθεσης - ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο λογαριασμό - αμέσως παραπονέθηκαν στον διευθυντή. Εκείνος δεν συνειδητοποίησε πόσο προσβλητική ήταν η συμπεριφορά των εργαζομένων της επιχείρησης, ενώ επιπλέον τόλμησε να βάλει και τα γέλια.

Για να χρυσώσει το χάπι, μάλιστα, πρότεινε στις τρεις γυναίκες έκπτωση 50%, γεγονός που τις έκανε ακόμη πιο έξαλλες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω περιστατικό έκανε τον γύρο του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα των social media (Facebook, Twitter κ.λπ.).

Προφανώς εκείνος, πιο γελοίος ακόμη και από τους... πλακατζήδες υπαλλήλους, θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα ανώδυνο αστείο.


Ελλάδα 2012. Όχι πολύ μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα τσιγάρο δρόμος. Και δεν αναφερόμαστε στη χιλιομετρική απόσταση, αλλά στη νοοτροπία. Μαθητές πλακώνονται στις σφαλιάρες με μαθητές, με μήλο της Έριδας τη Χρυσή Αυγή. Επιχειρηματίας (το έχουμε ήδη αναφέρει σε αυτό εδώ το μπλογκ) απειλεί τους εργαζομένους ότι αν δεν καθίσουν φρόνιμα, θα «κανονίσει» ο γιος του που είναι μέλος του συγκεκριμένου κόμματος.

Ακόμη και ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες - κατά τ' άλλα καλοκάγαθες και ευγενικές - πίνουν νερό στ' όνομα των «παιδιών με τα μαύρα μπλουζάκια», επειδή τις βοηθούν να μεταφέρουν τα ψώνια της ημέρας, από το super market στο σπίτι τους. Και εκείνες, εν δυνάμει ψηφοφόροι ενός νεοναζιστικού κόμματος.

Δε θέλει και πολύ για να αφυπνιστεί η εν ύπνω φασίζουσα νοοτροπία που κρύβεται καλά μέσα μας. Αρκεί να βρει πρόσφορο έδαφος για ν' αναπτυχθεί. Και το μέλλον; Δυσοίωνο. Λύση μην περιμένετε, αυτή θα βρεθεί ατομικά και μόνο. Όταν αλλάξουν οι νοοτροπίες σε προσωπικό επίπεδο, τότε υπάρχει ελπίδα ότι θα αλλάξει και αυτός ο άθλιος κόσμος όπου ζούμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου