Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αιματηρός απολογισμός: 20 νήπια, 6 δασκάλες... Κι όμως, κάποιοι επιμένουν ακόμη στο δικαίωμα της οπλοκατοχής


Είναι τραγικό και παράλογο ταυτόχρονα, κι όμως πολλοί ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι αναφαίρετο.

Εκ πρώτης όψεως, όντως έτσι είναι τα πράγματα. Και εφόσον το αμερικανικό Σύνταγμα στηρίζεται στην ιδέα της Πολιτοφυλακής - δηλαδή ότι οι πολίτες οφείλουν να είναι έτοιμοι για να υπερασπιστούν την ελευθερία της χώρας τους με κάθε τρόπο - παράλληλα είναι αδιανόητο να δίνεται άδεια οπλοκατοχής σε κάθε τρελό τύπο, όπως ήταν η μητέρα του 20χρονου δράστη. Από εκείνη ξεκίνησε το πρόβλημα, και όχι από τον γιο της, γέννημα θρέμμα της μητρικής τρέλας.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η μητέρα του Άνταμ Λάντζα ήταν μανιώδης συλλέκτρια όπλων. Είχε, μάλιστα όπλα που χρησιμοποιούν αστυνομικοί, καθώς στη κατοχή της είχε μεταξύ άλλων (νομίμως, φυσικά) ένα Sig Sauer και ένα Glock και ένα (στρατιωτικού τύπου) Bushmaster 223 M4. Ένας διακοσμητής εσωτερικών χώρων, μάλιστα, που στόλισε το σπίτι της με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, ανέφερε ότι η μητέρα του θήτη του έδειξε ένα «ωραίο ντουφέκι». Τόση εμμονή στα όπλα, στα όρια ενός διεστραμμένου ερωτικού παροξυσμού.

Κι αν το Κοννέκτικατ βίωσε την απόλυτη εγκληματική παράνοια από το χέρι ενός 20χρονου, εντούτοις το ισχυρότατο λόμπι των όπλων, δηλαδή η οργάνωση National Rifle Association (NRA), κάνει ότι δεν ακούει, αφού το μόνο που δήλωσε ήταν ότι δεν θα σχολιάσει το συμβάν.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά:
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάνουν τη ζωή τους 30 χιλιάδες άνθρωποι από πυροβόλα όπλα. Το 60% αφορούν αυτοκτονίες, ενώ το 40% ανθρωποκτονίες. Οι δε Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν εξαιτίας της νόμιμης οπλοκατοχής, είναι σαφώς περισσότεροι από τους στρατιώτες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κ.λπ.

200 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα βρίσκονται στην κατοχή των αμερικανικών νοικοκυριών. Πέντε από αυτά βρίσκονταν στη διάθεση της μητέρας του Άνταμ Λάντζα. Εκείνος χρησιμοποίησε μόλις ένα απ' αυτά για να δολοφονήσει 26 ανθρώπους με τον πλέον τρομακτικό και βάναυσο τρόπο.

Πόσες ακόμη προβληματικές οικογένειες έχουν όπλα στα σεντούκια τους; Και πόσες ακόμη απ' αυτές θυμίζουν την οικογένεια του Norman Bates στην ταινία «Ψυχώ» του Alfred Hitchcock;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου