Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Στις Σκοτεινές Αίθουσες - Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (6 έως 12 Δεκεμβρίου 2012)

Ο Master χτυπάει την πόρτα σου, για να παραδώσει κάποια Ημερολόγια Αμνησίας, ενόσω ο Άμλετ αναρωτιέται αν αυτό το Κάτι είναι σαν Έρωτας, σ' εκείνο το Σπίτι στο Τέλος του Δρόμου, κοντά στο Ξενοδοχείο για Τέρατα. Είδατε πόσο καλά μπορούν να δέσουν 6 ταινίες μεταξύ τους;

The Master
Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 144'
Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Πολ Τόμας Άντερσον, με τους Γιόακιν Φίνιξ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Έιμι Άνταμς και Λόρα Ντερν

Στη μεταπολεμική Αμερική της δεκαετίας  του '50, ο πρώην αξιωματικός και βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Freddie Quel, καταδιώκεται από τον εφιάλτη του αλκοόλ και της ανεργίας και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Κάθε απόπειρά του για κοινωνική ένταξη αποτυγχάνει, καθώς η εξάρτησή του από το αλκοόλ και η αντικοινωνική του συμπεριφορά προξενούν συνεχώς προβλήματα. Ένα βράδυ, καταλήγει λαθρεπιβάτης στο σκάφος του αινιγματικού Lancaster Dodd, ιδρυτή του πνευματικού κινήματος The Cause. Στο πρόσωπό του, o Freddie θα βρει την καθοδήγηση και το σκοπό που έψαχνε στη ζωή του και θα γίνει ο προστατευόμενος και μεγαλύτερος υποστηρικτής του. Αδυνατεί όμως να καταλάβει ότι ο πνευματικός του ηγέτης εκμεταλλεύεται την απελπισία του για ψυχική ισορροπία και λύτρωση και την ανάγκη του να πιστέψει ότι υπάρχει κάποιος, ικανός να του δώσει απαντήσεις για τη δική του ζωή. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη σχέση που ξεκινά από το θαυμασμό και την αποπλάνηση και καταλήγει στην αμφισβήτηση και την προδοσία. Ο Paul Thomas Anderson σκηνοθετεί εξαιρετικά τους ήρωες του, αποσπώντας από αυτούς υπέροχες ερμηνείες και επιτυγχάνοντας μία ακριβή και πειστική απεικόνιση της Αμερικής της δεκαετίας του 1950.


Ημερολόγια Αμνησίας
Σινεφίλ / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 104'
Eλληνική ταινία σε σκηνοθεσία της Στέλλας Θεοδωράκη

Μία σειρά ξεχασμένων σούπερ-8 φιλμ από τη δεκαετία του '80, γίνονται η αφορμή για τη σύνθεση, από την ηρωίδα, ενός προσωπικού κινηματογραφικού ημερολογίου, από εικόνες του τότε και του σήμερα. Με νοσταλγική διάθεση, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα μιας γενιάς αντιπαραβάλλονται με την παρούσα κοινωνική πραγματικότητα στην Αθήνα της κρίσης. Οι προσωπικές στιγμές γίνονται αφορμή για έναν κοινωνικό διάλογο, ξεκινώντας από το προσωπικό και καταλήγοντας στο συλλογικό, ενώ παρουσιάζονται, με τη μορφή εικόνων και ήχων, οι σκέψεις για τη σημερινή πραγματικότητα.


Άμλετ
Gamlet
Σινεφίλ / 1964 / Ασπρόμ. / Διάρκεια: 140' / Επανέκδοση

Σοβιετική ταινία σε σκηνοθεσία του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, με τους Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Αναστασία Βερτίνσκαγια και Μιχαήλ Ναζβάνοφ
Μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του κλασικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ, σε επανέκδοση. Ο Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας, επιστρέφει στην πατρίδα του και μαθαίνει για τη δολοφονία του πατέρα του, από το θείο του, Κλαύδιο, καθώς και για το γάμο της μητέρας του, Γερτρούδης, και με τον δολοφόνο του συζύγου της. Οργισμένος, αναζητά εκδίκηση. Η σκηνοθεσία του Γκριγκόρι Κοζίντσεφ αποδίδει τη δραματική ένταση του έργου με εξαιρετικές εικόνες και αριστουργηματική ερμηνεία από τον Ινοκέντι Σμοτουνόφσκι, έναν από τους καλύτερους Άμλετ όλων των εποχών.


Κάτι σαν έρωτας
Like Someone in Love
Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 109'
Γαλλοϊαπωνική ταινία σε σκηνοθεσία Αμπάς Κιαροστάμι, με τους Ρίο Κάσε, Ριν Τακανάσι και Τακάσι Οκούνο

Μία αινιγματική ιστορία που αφηγείται την πορεία ενός παράδοξου έρωτα ανάμεσα σε μια νεαρή φοιτήτρια που ζει στο Τόκιο και εργάζεται παράλληλα ως συνοδός κυριών για να εξασφαλίσει τα δίδακτρά της και ενός μοναχικού καθηγητή. Δανειζόμενη τον τίτλο της από ένα τζαζ τραγούδι της Νταιάνα Σορ, η ταινία του Κιαροστάμι, μας ξεναγεί αυτή τη φορά στην Ιαπωνία και βάζει τους ήρωες του σε ένα γοητευτικό παιχνίδι ρόλων με διαρκείς ανατροπές.


Το Σπίτι στο Τέλος του Δρόμου
The House at the End of the Street
Τρόμου / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 101'
Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Μαρκ Τόντεραϊ, με τους Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Σου, Μαξ Τιεριό και Εύα Λινκ

Μία νεαρή κοπέλα, η Ελίσα, μετακομίζει με τη μητέρα της σε μια καινούρια πόλη και ανακαλύπτουν ότι το διπλανό τους σπίτι, «κρύβει» ένα σκοτεινό μυστικό. Η Ελίσα γίνεται φίλη με τον γιο της οικογένειας, ενώ η ιστορία του καταραμένου αυτού σπιτιού συνεχίζεται. Μία teen horror movie που «υποκύπτει» στα σεναριακά κλισέ και τις γνωστές υπερβολές του είδους. Θα την απολαύσετε καλύτερα αν τη δείτε με παρέα στο DVD, ώστε να μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα τις «ανατροπές» της πλοκής και τις επιτηδευμένα ηλίθιες επιλογές των ηρώων.


Ξενοδοχείο για Τέρατα
Hotel Transylvania
Animation / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 92'
Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Τζέντι Ταρτακόφσκι

Στο πολυτελές θέρετρο του Δράκουλα, μερικά από τα πιο διάσημα τέρατα του κόσμου και οι οικογένειες τους είναι ευπρόσδεκτα να περάσουν τις μέρες τους μακριά από τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτά, συναντάμε τον Φρανκενστάιν και τη Νύφη του, τη Μούμια, τον Αόρατο Άνθρωπο, μια οικογένεια λυκανθρώπων και πολλούς άλλους. Στη γιορτή των γενεθλίων της κόρης του όμως, ένας κοινός θνητός ανακαλύπτει τυχαία το θέρετρο και το ιδανικό σκηνικό τους απειλείται. Σε παραγωγή της Sony Pictures και σε σκηνοθεσία του Τζέντι Ταρτακόφσκι, πρόκειται για ένα απολαυστικό 3D animation, που θα «αιχμαλωτίσει» όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου