Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη η Ελλάδα στη διαφθορά στην Ευρώπη και σε επίπεδο... Τζιμπουτί!


Επιτέλους, έχουμε και μια πρωτιά ως χώρα! Στη διαφθορά. 

Η είδηση...
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια), σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είναι τόσο διαδεδομένο το φαινόμενο της διαφθοράς, όσο είναι στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην έκθεση της γνωστής οργάνωσης με έδρα το Βερολίνο.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αντίληψης της διαφθοράς βασίστηκε σε άτομα, οργανώσεις και έρευνες (Παγκόσμια Τράπεζα, διεθνή οικονομικά Fora, έγκυρες πηγές και μαρτυρίες επιφανών επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.) που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Με ανώτερη βαθμολογία το 100, η Ελλάδα παίρνει μόλις 36 βαθμούς, καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση στη διαφθορά και την 94η θέση παγκοσμίως (από την 80η όπου ήταν προ διετίας) ανάμεσα σε 174 χώρες. Με άλλα λόγια, μοιράζεται την ίδια θέση με χώρες όπως η Κολομβία ή το Τζιμπουτί. Κακή βαθμολογία πήρε, επίσης, η Ιταλία, που καταλαμβάνει την 72η θέση με 42 βαθμούς, μοιραζόμενη έτσι την ίδια θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τις πρώτες θέσεις στη λίστα (με 90 βαθμούς) καταλαμβάνουν η Δανία, η Φιλανδία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Γερμανία (με 79 βαθμούς) βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως.

… και η αποκρυπτογράφηση
Περιμέναμε από την Transparency International για να μάθουμε τα χάλια μας; Σε κάθε ελληνική οικογένεια, υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος της που - κάποια στιγμή της ζωής του - βρέθηκε αντιμέτωπο με τη λαίλαπα του κράτους-τέρας και ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών του ΙΚΑ, συνεργαζόμενων φορέων κ.λπ., οι οποίοι ζήτησαν μίζα, φακελάκι, προμήθεια και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.  Ωστόσο δεν αναφερόμαστε στην πλειονότητα, καθώς οι γενικεύσεις είναι πάντα άκαιρες, άτοπες και ψευδείς.

Περιμέναμε από την Transparency International για να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος και οι «δορυφόροι» του λειτουργούν, κατά μία έννοια, ως μπράβος σε νυχτερινό μαγαζί τρίτης κατηγορίας, εκβιαστικά και χυδαία απέναντι στον Έλληνα πολίτη; Όχι, φυσικά! Απλώς τώρα, επιβεβαιώθηκε η νεοελληνική λαμογιά. Τι απομένει; Να αλλάξουμε. Ειδάλλως η Ελλάδα θα καταντήσει το «Τζιμπουτί του Νότου», από... Δανία όπως μας υποσχόταν ο κύριος Παπανδρέου το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου