Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Οι κινηματογραφικές επιλογές της εβδομάδας

Απίστευτες ανθρώπινες ιστορίες, ονειρεμένα παραμύθια, εντιμότατοι απατεώνες και ένας άνθρωπος που γελά. Λίγο πριν το τέλος του 2012 και λίγο μετά την πρωτοχρονιά, αυτές είναι οι κινηματογραφικές επιλογές του Snobbers, για την εβδομάδα 27/12/2012 - 2/1/2013.





* Κακό
** Μέτριο
*** Καλό
**** Πολύ καλό
***** Αριστούργημα



The Impossible
Lo Imposible

Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 114'

Ισπανική ταινία σε σκηνοθεσία Χουάν Αντόνιο Μπαγιόν, με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Γουότς, Τζέραλντιν Τσάπλιν και Τομ Χόλαν


Βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που επιβίωσε από το καταστροφικό τσουνάμι το 2004, η ταινία «αφηγείται» την περιπέτειά τους, όταν κατά την επίσκεψή τους στην Ταϊλάνδη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, πέφτουν θύματα της φυσικής αυτής καταστροφής και χωρίζονται. Η σοβαρά τραυματισμένη μητέρα, μαζί με το μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, θα αναζητήσουν μέσα στο απόλυτο χάος τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Μία βαθιά συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής που δίνει ελπίδα.

 

Η Ωραία Κοιμωμένη
Bella Addormentata

Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 115'

Ιταλική ταινία σε σκηνοθεσία Μάρκο Μπελόκιο, με τους Τόνι Σερβίλο, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Άλμπα Ροχβάσερ και Μάγια Σάνσα


Η ταινία μας παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της Eluana Englaro, μιας νεαρής κοπέλας από την Ιταλία, η οποία, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα έπεσε και παρέμεινε σε κώμα για 17 χρόνια μέχρι το θάνατό της, το 2009. Οι γονείς της κοπέλας είχαν διεκδικήσει το δικαίωμά της στην ευθανασία, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο του πρωθυπουργού της χώρας όσο και της Εκκλησίας. Σε αυτό το φόντο, «χτίζονται» τέσσερις ιστορίες που ερευνούν την ανθρώπινη ελευθερία απέναντι στον εαυτό του αλλά και απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.

Μία ταινία - στοχασμός πάνω στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες που σίγουρα θα προβληματίσει το κοινό της.



Εντιμότατοι Απατεώνες
Gambit

Κωμωδία / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 89'

Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Μάικλ Χόφμαν, με τους Κόλιν Φερθ, Κάμερον Ντίαζ, Στάνλεϊ Τούτσι και Άλαν Ρίκμαν


Η «επιστροφή» των αδελφών Κοέν στη «μεγάλη οθόνη», με μία κωμωδία  που αποτελεί ελεύθερη διασκευή της ταινίας του 1967 με τον ομώνυμο τίτλο (Gambit). Η λέξη αυτή προέρχεται από το σκάκι και σημαίνει τη θυσία ενός πιονιού σε ένα παιχνίδι, ώστε να αποκτηθεί στρατηγικό πλεονέκτημα. Ένας Άγγλος υπάλληλος καταστρώνει ένα περίτεχνο σχέδιο με σκοπό εκδικηθεί το πάμπλουτο και προσβλητικό πρώην αφεντικό του, ο οποίος είναι παθιασμένος συλλέκτης έργων τέχνης. Οργανώνει, λοιπόν, σε βάρος του μία απάτη με την αγοραπωλησία ενός πλαστού πίνακα του Μονέ. Για να πετύχει το σχέδιο, θα τον βοηθήσει μια εκκεντρική και απρόβλεπτη πρωταθλήτρια του Rodeo.

Έξυπνες ανατροπές, αλλά και με κάποιες «αμήχανες» στιγμές, οι αδελφοί Κοέν «σχολιάζουν» την ανθρώπινη ματαιοδοξία και βλακεία, μένοντας πιστοί στη θεματική τους.



Ο Άνθρωπος που Γελά
L' Homme Qui Rit

Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 95'


Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Ζαν - Πιέρ Αμερί, με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Εμανουέλ Σενιέ και Μαρκ-Αντρέ Γκροντέν

Βασισμένη στο ομώνυμα μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό (1989), η ταινία μας «μεταφέρει» στην αυστηρά δομημένη κοινωνία του Λονδίνου του 18ου αιώνα, όπου ένας νεαρός άνδρας, ο Γκουίνπλεϊν, «σημαδεμένος» με ένα μόνιμο χαμόγελο, αντικείμενο εκδίκησης του βασιλιά, εντάσσεται σε έναν περιοδεύοντα θίασο, αφού σώζει ένα νεογέννητο τυφλό κοριτσάκι. Σύντομα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και «εισχωρεί» στους αριστοκρατικούς κύκλους, ωστόσο για εκείνον το πιο σημαντικό είναι να διεκδικήσει τον έρωτα της ζωής του.

Έντονη κοινωνική κριτική και ρεαλιστική αναπαράσταση της κοινωνίας της εποχής, όπου ο «Άνθρωπος που Γελά», όπως έγινε γνωστός ο νεαρός, τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητά του και να φωνάξει για την κοινωνική αδικία, δίνοντας το έναυσμα στον εξαθλιωμένο και άβουλο λαό να τον ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου