Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αφιέρωμα - 1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS


Global -- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 1η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Πρόκειται για μια φονική ασθένεια που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, από την οποία έχουν έως τώρα χάσει τη ζωή τους 25 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Το 1981 η ασθένεια ταυτοποιήθηκε - και παράλληλα προκάλεσε νομικά προβλήματα ως προς το ποιος επιστήμονας ανακάλυψε πρώτος την ύπαρξή του, λες και το πρόβλημα ήταν να κατοχυρωθούν τα… πνευματικά δικαιώματα - ως Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Το πιο πιθανό είναι, ότι το AIDS διαδόθηκε πρώτα στην Αφρικανική ήπειρο, τη δεκαετία του 1960, ενώ κατόπιν - από το 1970 και μετά - εμφανίστηκαν κι άλλα ύποπτα κρούσματα σε διάφορες χώρες της υφηλίου. Το πρώτο «επίσημο» και εξακριβωμένο κρούσμα εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Δεκέμβριο του 1981. Επειδή, όμως, οι πρώτοι οροθετικοί ανήκαν στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, η ασθένεια χαρακτηρίστηκε αμέσως ως «καρκίνος των gay».

Πλέον ο ιός HIV - που προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να οδηγεί στη σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε κάθε είδους ασθένεια, ακόμη και στην πιο ανώδυνη -  έχει προσβάλλει πολλές κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Ωστόσο ο κοινωνικός ρατσισμός συνεχίζει να υφίσταται, ενώ η άγνοια σχετικά με τη νόσο οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα και φοβικά σύνδρομα.

Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας, ωστόσο η μοναδική προστασία είναι η εφαρμογή των βασικών κανόνων σεξουαλικής υγείας, δηλαδή η χρήση προφυλακτικού.

Τι όμως, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στα κρούσματα στην Ελλάδα; Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί: Μόνο μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2008 σημειώθηκαν 547 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 458 αφορούσαν άνδρες και τα 89 γυναίκες. Το σύνολο των περιστατικών με HIV/AIDS που καταγράφηκε τους 10 πρώτους μήνες του 2012 είναι 1.049. Τι σημαίνει αυτή η απότομη αύξηση;

Ότι πολύ απλά, τα τρία τελευταία χρόνια (της οικονομικής κρίσης), η αύξηση των κρουσμάτων HIV/AIDS έχει λάβει διαστάσεις σοβαρής επιδημίας, κυρίως ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, καθώς οι σημερινές συνθήκες ένδειας τους ωθούν στη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με μολυσμένες βελόνες και σύριγγες.

Και μερικά θλιβερά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως:
- 2 εκατομμύρια παιδιά (τουλάχιστον) πάσχουν από AIDS (στοιχεία του 2007). Τα περισσότερα από αυτά ζουν στην Αφρική, ενώ η μόλυνση προήλθε από τις μητέρες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμη και του θηλασμού.
- Κάθε μέρα 1.000 παιδιά μολύνονται με τον ιό HIV.
-Κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του AIDS.

Χρήσιμα links:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον HIV και το AIDS

Κέντρα Ελέγχου & Αναφοράς AIDS:

Πού και πώς κάνουμε το τεστ για HIV;

Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το HIV/AIDS

... 

- Βασικές πληροφορίες για την HIV λοίμωξη και το AIDS, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου