Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Eurostat: 119,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρέθηκαν το 2011 σε κίνδυνο φτώχειας. Και το 2012;


Τα στοιχεία της Eurostat είναι άκρως ανησυχητικά: Το 2011, το 24,2% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δηλαδή 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι - βρέθηκε αντιμέτωπο με την απειλή της φτώχειας ή ακόμη και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και περιθωριοποίησης τα συναντούμε στη Βουλγαρία (49%), τη Ρουμανία (40%), τη Λεττονία (40%) και τη Λιθουανία (33%), ενώ στην Ελλάδα και την Ουγγαρία το ποσοστό αγγίζει το 31%.

Μόνο στην Ελλάδα, το 21,4% του πληθυσμού βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο λόγω συρρίκνωσης του εισοδήματός του, αριθμός απελπιστικά μεγάλος, ενώ το 15,2% των Ελλήνων πολιτών κατηγοριοποιήθηκε στα άτομα που υφίστανται «σοβαρές υλικές στερήσεις». Με άλλα λόγια, αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να θερμάνουν τα σπίτια τους. Ας επαναλάβουμε ότι πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία και ο νοών... νοείτω.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2011 και δεν τολμούμε να προβλέψουμε τι θα αποκαλύψει η έρευνα της Eurostat τον Δεκέμβριο του 2013, για το 2012. Αναρωτιόμαστε αν οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής ιδέας είχαν κάτι τέτοιο στο νου τους, όταν αποφάσιζαν να ενώσουν την κατεστραμμένη μεταπολεμική Ευρώπη. Προφανώς, όχι.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα, κάντε κλικ ΕΔΩ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου