Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Survival Guide 2012: Δες την… αλλιώς!


Ψυχολογικός οδηγός κατά της μιζέριας! Τι να κάνεις, πώς να την δεις, τι ν’ απαντήσεις αν σου πουν “περνάμε κρίση”.

Βιώνεις το πιο σουρεαλιστικό σκηνικό των τελευταίων 35 ετών. Οι τράπεζες που κάποτε σε κυνηγούσαν μέσω εισπρακτικών και αμέτρητων τηλεφωνημάτων, τώρα έχουν οι ίδιες πρόβλημα ρευστότητας. Το αφεντικό σου… τρελάθηκε απ’ την αναδουλειά, με αποτέλεσμα να το έχει ρίξει στο διαλογισμό και τις εναλλακτικές θεραπείες. Ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά και δεν ξέρεις αν βρεις λουκέτο στην πόρτα. Όσο για το κράτος, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μην μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές του ανάγκες. Και τώρα τι γίνεται; Don’t panic! Διάβασε για να μάθεις…

Δες τα πράγματα διαφορετικά!

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις. Κι αν αποφασίσεις να δεις τα πράγματα κάτω από διαφορετική οπτική γωνία, ίσως τότε συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά… γκρι. Μ’ άλλα λόγια, ό,τι κι αν σου συμβαίνει, μην ξεχνάς ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πώς εσύ βιώνεις ή αντιμετωπίζεις μία κατάσταση, κι όχι η ίδια η κατάσταση! Αποδραματοποίησε τα γεγονότα. Δώσε τους τη διάσταση που τους αξίζει. Ακόμη και η απόλυση, δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αν κάνεις το λάθος να πέσεις στην παγίδα της μοιρολατρίας, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να διογκώσεις το πρόβλημα περισσότερο.

Απλώς, ψάξου

Ναι, ψάξου όσο πιο βαθιά γίνεται! Αναίρεσε παρωχημένες πρακτικές, δράσε στα νέα δεδομένα με νέους τρόπους. Μην περιμένεις θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας εργαλεία του χθες. Και πάνω απ’ όλα, αμφισβήτησε τον ίδιο σου τον εαυτό! Τσαλάκωσε την εικόνα σου χωρίς να φοβηθείς τι θα πει ο διπλανός. Κι αν εντέλει σου την πει, πες του κι εσύ να δει τα δικά του μούτρα στον καθρέφτη και να σ’ αφήσει στην ησυχία σου. Εσύ, σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, έχεις μία συγκεκριμένη πορεία την οποία κανείς και τίποτα δε μπορούν να την ανακόψουν. Και μία… έξτρα συμβουλή: Κλείσε τ’ αυτιά. Κανείς δεν ξέρει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου καλύτερα από εσένα.

Ζήσε τσάμπα (αλλά με προϋποθέσεις).

Το “καταναλώνω, άρα υπάρχω” ισχύει εν μέρει μόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μέχρι τώρα να ζούσες με περισσότερα, παρόλα αυτά μπορείς να ζήσεις και με λιγότερα. Ως αντιστάθμισμα στην κρίση, ενημερώσου για το πώς γίνεται να περνάς καλά, χωρίς να πληρώνεις… μία! Δωρεάν events, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, διακοπές. Ήδη ξεκίνησε και στην Ελλάδα η τάση των δωρεάν διακοπών, μέσω ανταλλαγής χώρων. Έχω σπίτι στη Σέριφο κι εσύ στην Κάρυστο. Τα ανταλλάσσουμε για ένα μήνα; Πες ναι! Δε θα χάσεις. Και μην ξεχνάς: τα free press και τα διάφορα sites και blogs υπάρχουν για να σε ενημερώνουν και να σε διασκεδάζουν δωρεάν. Ο κόσμος αλλάζει, baby, και κάποια όμορφα πράγματα παραμένουν free…

Βάλε στο μυαλό σου τη φιλοσοφία “τι είχαμε, τι χάσαμε…”

Κωλυόμαστε να γράψουμε εδώ τη συνέχεια του τραγουδιού, για ευνόητους λόγους. Αν σε πιάσουν οι κλάψες, θυμήσου το ρητό “easy come, easy gone”, το οποίο σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει πως όσα ήρθαν εύκολα, φεύγουν εύκολα! Τα τελευταία χρόνια ζούσαμε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, πέρα και πάνω απ’ τις δυνατότητές μας. Κι αν θεωρείς τον εαυτό σου… αθώο, απλά σκέψου πόσα πράγματα αγόρασες με πιστωτικές. Αποτέλεσμα; Έβγαζες 1.000 ευρώ, ξόδευες 2.000. Το πάρτι κάποια στιγμή τελείωσε, τα φώτα άναψαν και ήρθε η στιγμή να πληρώσεις το λογαριασμό. Εσύ, εμείς, όλοι μας! Και τώρα, τι γίνεται; Τίποτα. Όσα ήρθαν εύκολα, φεύγουν εύκολα. Προχώρα μπροστά και μην το ξανακάνεις. Άλλωστε δε σε παίρνει και να ήθελες…

Κάνε πάλι μόδα τα πάρτι στο σπίτι.

Η γενιά του ’70 και του ’80 διασκέδαζε, είτε πηγαίνοντας σε πριβέ πάρτι, είτε στις ντισκοτέκ της εποχής. Δε σου λέμε να βάλεις ζιβάγκο και παντελόνι-καμπάνα, να κάνεις τα μαλλιά ράστα ή να τραγουδάς το “I will survive” σε remix. Όμως αυτή η περίοδος θεωρείται ιδανική για ένα back to basics: Ναι, τα πάρτι στα σπίτια έχουν κάνει δυναμικό come back, κάτι που δε μας χαλάει καθόλου! Επιπλέον, έννοιες όπως ο ρεφενές δεν θεωρούνται πια… γυφτιά, αλλά επιτακτική ανάγκη. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα κόψεις τα summer beach parties με Πανσέληνο. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, εσύ θα χάσεις. Απλώς βρες τη χρυσή τομή σ’ όλα τα πράγματα, ακόμη και στο προσωπικό σου entertainment.

“Κίνησε” την αγορά, μην την καταστρέφεις!

Ήρθε η στιγμή να καταναλώσεις. Και για να μην πεις ότι αυτό που γράφουμε έρχεται σε αντίθεση με το “ζήσε τσάμπα” που αναφέραμε, σου υπενθυμίζουμε ότι απ’ τους αρχαίους Έλληνες μέχρι και τον Βούδα, όλοι μίλησαν για το μέτρο, τη μέση οδό, τη χρυσή τομή, την ισορροπία. Με λίγα λόγια, ναι μεν αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να κάνεις δραστικές περικοπές στα έξοδά σου, αλλά αν κλειστείς στο σπίτι χωρίς να βγαίνεις, χωρίς να καταναλώνεις και χωρίς να ξοδεύεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπρώξεις ακόμη πιο κάτω την οικονομία, σε άγνωστα και αχανή τάρταρα. Σκέψου το ντόμινο: ρίχνεις ένα πλακίδιο, πέφτουν εκατοντάδες άλλα. Και σίγουρα δε θες να δεις την Ελλάδα “νεκρή”.

Πίστεψε στην τεχνολογία. Δε θα σε προδώσει ποτέ.

Η τεχνολογία είναι το πλέον παρεξηγημένο ανθρώπινο επίτευγμα. Θεωρείται αιτία πολλών κακών, όμως ο κίνδυνος δεν ελοχεύει σε αυτήν, αλλά στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την ιατρική, καθώς φαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία με “σοβαρούς” διεθνείς οργανισμούς υγείας, εφευρίσκουν ασθένειες, ιούς κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Ωστόσο η τεχνολογία σώζει: μέσω του internet επικοινωνείς, βρίσκεις δουλειά, κάνεις δουλειές, βρίσκεις χαμένους φίλους κι ενημερώνεσαι από ποικίλες πηγές, αποφεύγοντας έτσι την τηλεοπτική αποχαύνωση και την “αντικειμενική κι έγκυρη” ενημέρωση του δελτίου των 8, που απλώς σε… κοιμίζει. Μην μένεις σε μία μόνο πηγή ενημέρωσης και μην πιστεύεις τα επίσημα δελτία τύπου.

Open your mind

Άνοιξε το νου σου. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντέξεις στις διαρκείς αλλαγές που τις περισσότερες φορές είναι αρνητικές, παρά θετικές. Μπες στο youtube και ψάξε τη βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ “Zeitgeist” (θα τη βρεις με ελληνικούς υπότιτλους). Θα αρχίσεις έτσι να συνειδητοποιείς ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική απ’ το φαίνεσθαι. Αναζήτησε επίσης πληροφορίες μέσω Google, σχετικά με το πιο ελπιδοφόρο φιλειρηνικό κίνημα εξέλιξης της ανθρωπότητας, το “Venus Project”. Εκεί θα μάθεις πώς μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα αξιών και ιδεών, δημιουργώντας ένα νέο κόσμο που δεν είναι ουτοπικός (άρα επικίνδυνος), αλλά εφικτός. Αρκεί να τον θελήσουμε! Μη σε φοβίζει η εξέλιξη. Τα πάντα είναι παροδικά.

Άρχισε να σκέφτεσαι… ανάποδα.

Αν σκέφτεσαι συμβατικά, τα αποτελέσματα θα είναι συμβατικά. Αν σκέφτεσαι ανάποδα, θα πετύχεις, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς (losers…). Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες, επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και αθλητές, είναι εκείνοι που τόλμησαν να σκεφτούν διαφορετικά. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Κι αυτόν, θα τον βρεις εσύ! Χωρίς καινοτόμα μυαλά θα ζούσαμε ακόμη σε σπηλιές, θα λατρεύαμε τον κεραυνό και θα πετούσαμε πέτρες ο ένας στον άλλο. Αν πιστεύεις ότι ήρωας γεννιέσαι και δεν γίνεσαι, μόλις έκανες ένα βήμα πίσω. Γίνεσαι και παραγίνεσαι! Αρκεί να το θες και να μην ακούς εκείνον που θα σου πει: “Πού πας, ρε Καραμήτρο;”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου