Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στις σκοτεινές αίθουσες - Οι ταινίες της εβδομάδας

Η κινηματογραφική εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε αποδεικνύεται «πλούσια» καθώς έχει ταινίες για κάθε θεατή. Από το Μανχάταν του Cosmopolis, στη Ρώμη του «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» και από την Κωνσταντινούπολη της «Αξέχαστης Πόλης», στην Ελβετία του «Η Αδελφή μου», μέχρι τη μελλοντική κοινωνία του «Looper», το μόνο σίγουρο είναι μπορούμε να διαλέξουμε προορισμό και το ταξίδι για την έβδομη τέχνη ξεκινά. Οι νέες ταινίες της εβδομάδας είναι οι εξής:

Cosmopolis
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά ενός αλληγορικού μυθιστορήματος του Ντον Ντελίλο σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ. Ο Έρικ Πάρκερ είναι ένας 28χρονος δισεκατομμυριούχος που ζει στο Μανχάταν και βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων εμπειριών. Στη διαδρομή για τον κουρέα του με την τεράστια λιμουζίνα του, συμβαίνει μία σειρά από αναπάντεχα γεγονότα που τον «πείθουν» ότι εκτός από την περιουσία του, κινδυνεύει να χάσει και τη ζωή του.
Σκηνοθεσία : Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Πάτινσον, Πολ Τζιαμάτι, Ζιλιέτ Μπινός, Σαμάνθα Μόρτον
Χώρα: Γαλλία, Καναδάς
Διάρκεια: 109'


 

Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει
Σκηνοθετημένη από τους Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, σε αυτήν την ταινία παρακολουθούμε τους τρόφιμους  μίας φυλακής υψίστης ασφαλείας κοντά στη Ρώμη, να κάνουν πρόβες για να «ανεβάσουν» το κλασσικό έργο του Σαίξπηρ, «Ιούλιος Καίσαρας». Ο ρεαλισμός των ντοκιμαντερίστικων εικόνων «παντρεύεται» ευχάριστα με τη μυθοπλασία, αναδεικνύοντας την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης ακόμη και σε ένα περιβάλλον όπου ασκείται εξουσία και στερείται η ελευθερία, όπως αυτό μίας φυλακής. Εύστοχα κοινωνικοπολιτικά σχόλια - πιστά στην προβληματική των αδερφών Ταβιάνι - αντικατοπτρίζουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και ίσως αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Σκηνοθεσία : Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Ηθοποιοί : Κόσιμο Ρέγκα, Σαλβατόρε Στριάνο, Τζιοβάνι Αρκούρι
Χώρα : Ιταλία
Διάρκεια:76’ 


 

Η Αξέχαστη Πόλη
Όπως είχε συμβεί στο «Paris, je t’aime» του 2006, έτσι και η ταινία αυτή μας παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά μέσα από επτά διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα μέσα στη χαοτική αυτή πόλη. Οι σκηνοθέτες της μας «ξεναγούν» στην Κωνσταντινούπολη και μας παρουσιάζουν κομμάτια της ιστορίας της, ενώ μας «γνωρίζουν» τις ενδιαφέρουσες αντιθέσεις της αλλά και τον δυναμισμό της.
Σκηνοθεσία :  Χανί Αμπού-Ασάντ, Αΐντα Μπέγκιτς, Ομάρ Σαργκαουί, Στέφαν Αρσενίγεβιτς, Ζοζεφίνα
Ηθοποιοί : Γιώργος Συμεωνίδης, Αλί Σουλιμάν, Μίρα Φουρλάν
Χώρα : Τουρκία, Ελλάδα

 

Η Αδερφή μου
Η ιστορία ενός μικρού αγοριού που ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή του και εξασφαλίζει την επιβίωσή τους κλέβοντας φαγητό, χρήματα και εξοπλισμό του σκι από τους ευκατάστατους πελάτες σ' ένα ελβετικό χειμερινό θέρετρο. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο μυστικό που το αγόρι ανακαλύπτει και ένα τέλος που ίσως μπερδέψει μερικούς θεατές, σίγουρα όμως θα τους προβληματίσει για καιρό μετά την ταινία. Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Σκηνοθεσία : Ούρσουλα Μέγιερ
Ηθοποιοί : Λιά Σεϊντού, Γκίλιαν Άντερσον, Κέισι Μότετ Κλάιν
Χώρα : Γαλλία, Ελβετία
Διάρκεια: 100’

 

Looper
Σε σκηνοθεσία του Ραιαν Τζονσον («Εγκλημα Στο Κολεγιο», «Οι Αδερφοι Μπλουμ»), η ταινία μας μεταφέρει σε μία μελλοντική κοινωνία όπου συναντάμε τον Τζο, έναν επαγγελματία εκτελεστή κακοποιών ή ανεπιθύμητων από το μέλλον, οι οποίοι ταξιδεύουν στο χρόνο και αποστέλλονται στο παρελθόν για «εκκαθάριση». Ώσπου μία μέρα, αναγνωρίζει τον εαυτό του ως επικείμενο στόχο.
Σκηνοθεσία : Ράιαν Τζόνσον
Ηθοποιοί : Μπρους Γουίλις, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Έμιλι Μπλαντ, Πολ Ντάνο
Χώρα : Η.Π.Α
Διάρκεια: 118’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου