Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Οι κινηματογραφικές επιλογές της εβδομάδας

Αυτή την εβδομάδα, ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε ανάμεσα σε δύο κόσμους, ενώ έρωτας και πίστη συγκρούονται τραγικά πέρα από τους λόφους. Τέλος, αφήστε το παιδί που κρύβεται μέσα σας, να απολαύσει τη μαγεία του παραμυθένιου Καρυοθραύστη (εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου 2013).





* Κακό
** Μέτριο
*** Καλό
**** Πολύ καλό
***** Αριστούργημα


Πίσω Από τους Λόφους ****
Beyond the Hills / Dupa Dealuri

Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 150'

Ρουμάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Κριστιάν Μουντζίου, με τους Κοσμίνα Στράταν, Κριστίνα Φλουτούρ και Βαλέριου Αντριούτα


Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου «μεταφέρει» στη μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία μιας ορφανής κοπέλας από τη Μολδαβία, που βρήκε καταφύγιο σε ένα απομονωμένο, ορθόδοξο μοναστήρι και μετά από μια σειρά τραγικών γεγονότων, υποβλήθηκε στην εξοντωτική διαδικασία του εξορκισμού. Η Βοϊτσίτα και η Αλίνα μεγάλωσαν μαζί σε ένα ορφανοτροφείο και αποτελούσαν η μία για την άλλη την μοναδική οικογένεια που είχαν ποτέ. Χωρίζονται στα 19 τους, όταν η Αλίνα μεταναστεύει στη Γερμανία για να βρει δουλειά και η Βοϊτσίτα καταφεύγει σ' ένα μοναστήρι, όπου γίνεται καλόγρια. Όταν η Αλίνα επιστρέφει για να την πάρει μαζί της, έρχεται αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα και την νεοαποκτηθείσα πίστη της φίλης της καθώς και με τη δυσπιστία των υπόλοιπων μοναχών και του Πατέρα της Μονής. Η αντιδραστική της φύση και η επιθετική της συμπεριφορά, σύντομα (και αβίαστα) ερμηνεύονται ως κάτι μεταφυσικό, γεγονός που θα επιφέρει τραγικές συνέπειες.

Ο σκηνοθέτης του «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» (βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο διαγωνιστικό των Καννών το 2007) επιστρέφει με άλλη μία συγκλονιστική αληθινή ιστορία, όπου η τραγική σύγκρουση του έρωτα και της πίστης αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της «πολιτισμένης» κοινωνίας μας, καθώς βουτά στα βαθύτερα κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής.

 
Ανάμεσα σε Δυο Κόσμους ***
Upside Down

Δραματική / 2012 / Έγχρ. / Διάρκεια: 90'
Aμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Χουάν Ντιέγκο Σολάνας, με τους Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Στάρτζες και Τζέιν Χέιτμεγιερ


Η ταινία μάς προκαλεί να κάνουμε ένα άλμα σε μία εναλλακτική πραγματικότητα, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τη δύναμη του έρωτα. Ένας σύμπαν όπου δύο πλανήτες συνυπάρχουν, ο καθένας με τη δική του αντίστροφη βαρύτητα, «κοιτούν» ο ένας τον άλλον, αλλά είναι εντελώς απρόσιτοι μεταξύ τους. Ο ένας κόσμος είναι πλούσιος και γεμάτος προνόμια και ο άλλος φτωχός και εξαθλιωμένος. Η επικοινωνία μεταξύ τους απαγορεύεται και η «τάξη» εξασφαλίζεται από τη συνοριακή αστυνομία. Ωστόσο, δύο παιδιά, ο Άνταμ και η Ίντεν, διασχίζουν τα «σύνορα» και συναντιούνται αλλά ο απαγορευμένος τους έρωτας διακόπτεται βίαια. Ενήλικας πια, ο Άνταμ προσπαθεί να ισορροπήσει τη ζωή του αλλά θυμάται ακόμα τον ανεκπλήρωτο, παιδικό του έρωτα και αποφασίζει να τον διεκδικήσει. Οι νόμοι της Φυσικής έρχονται, τότε, σε δεύτερη μοίρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλο, ανθρώπινο εμπόδιο που θα συναντήσει.

Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Χουάν Ντιέγκο Σολάνας καταφέρνει να δημιουργήσει μια από τις πιο ασυνήθιστες ρομαντικές ιστορίες που έχουν ποτέ ειπωθεί, μ' ένα θέμα που ίσως «ξενίσει» τους πιο παραδοσιακούς θεατές, θα τους «ταξιδέψει» όμως σ' έναν κόσμο διαφορετικό, ανάποδο και υπέροχα ρομαντικό, αν τον εμπιστευθούν.



Ο Καρυοθραύστης (από 6/1/2013) *****
The Nutcracker

Μιούζικαλ


Το αγαπημένο παραμύθι του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Tσαϊκόφσκι προβάλλεται στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Live Opera Nights, σε ζωντανή μετάδοση και σε 3D, από το ιστορικό θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, το θέατρο όπου «ανέβηκε» για πρώτη φορά πριν από εκατόν είκοσι χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1892.

Το έργο συνέθεσε ο Tσαϊκόφσκι το 1892, και βασίζεται στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Είναι το πρώτο μπαλέτο που παρουσιάζεται σε 3D και αποτελείται από δύο πράξεις και τρεις σκηνές.

Η ιστορία
Πρώτη Πράξη: Παραμονή Χριστουγέννων και η Κλάρα, που μένει σε μια Γερμανική πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα, περιμένει με ανυπομονησία το χριστουγεννιάτικο δώρο του νονού της. Ο Ντρόσσελμαγερ ένας εκκεντρικός τύπος και μάγος, βρίσκεται ανάμεσα στους καλεσμένους. Όλοι φέρνουν δώρα, χορεύουν και διασκεδάζουν. Κάποια στιγμή ο Ντρόσσελμαγερ παρουσιάζει ένα κουκλοθέατρο, «Ο Βασιλιάς των Ποντικών θέλει να απαγάγει την Πριγκίπισσα αλλά ο θαρραλέος Καρυοθραύστης, σκοτώνει το Βασιλιά των Ποντικών και σώζει την Πριγκίπισσα». Όσο παράξενο κι αν φαίνεται το παραμύθι του μάγου, η Κλάρα έχει γοητευτεί. Ο κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως Καρυοθραύστης είναι το αγαπημένο δώρο της Κλάρας. Ο Φρανζ παίρνει τον Καρυοθραύστη από τα χέρια της Κλάρας αλλά το πολύτιμο δώρο του πέφτει απ’ τα χέρια του. Η Κλάρα τρέχει να «φροντίσει» το «τραυματισμένο» της παιχνίδι. Είναι ήδη αργά και οι καλεσμένοι σιγά σιγά φεύγουν. Η Κλάρα λέει καληνύχτα στον αγαπημένο της Καρυοθραύστη και πάει για ύπνο.

Πράξη Δεύτερη: Όταν η Κλάρα κοιμάται, ταξιδεύει στη χώρα του παραμυθιού του Ντρόσσελμαγερ, όπου όλα της τα παιχνίδια, μαζί κι ο Καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και πολεμούν με τα μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Η Κλάρα ακολουθεί τον αρχηγό των στρατιωτών γενναίο Καρυοθραύστη και ξεπερνώντας όλους της τους φόβους μάχεται κι εκείνη εναντίον του Βασιλιά των Ποντικών για να υπερασπιστή των Καρυοθραύστη. Μαζί, καταφέρνουν να νικήσουν τα ποντίκια. Ο Ντρόσσελμαγερ μεταμορφώνει την Κλάρα σε μια όμορφη Πριγκίπισσα και τον Καρυοθραύστη σε έναν γοητευτικό πρίγκιπα. Το ταξίδι τους στη χώρα του παραμυθιού τώρα ξεκινάει.

Πράξη Τρίτη: Η Κλάρα και ο Πρίγκιπας ταξιδεύουν σ’ ένα μαγικό ποτάμι. Ο Καρυοθραύστης οδηγεί προς ένα μαγικό νησί. Τότε αρχίζει η γιορτή. Ισπανικοί χοροί, ανατολίτικοι, κινέζικοι, βαλς των λουλουδιών και άλλα απίστευτα θεάματα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους. Η Κλάρα χορεύει στην αγκαλιά του Πρίγκιπα και η αυλαία της μαγικής περιπέτειας πέφτει. Όταν η μικρή Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ένα παιχνίδι, ο «τραυματισμένος» Καρυοθραύστης.

Ημέρα και ώρα προβολής: Κυριακή 6 Ιανουαρίου, 15:00
Κινηματογράφος Δαναός (Κηφισίας 109, Μετρό Πανόρμου)
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου