Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Η «κατάλληλη στιγμή» είναι πάντα το «τώρα»

New Year’ s Resolutions: οι στόχοι μας για κάθε νέα χρονιά που έρχεται είναι πάντα μεγαλεπήβολοι και επίδοξοι. Συνήθως αφορούν το να «εγκαταλείψουμε» κακές συνήθειες, τρόπους, συμπεριφορές και να ξεκινήσουμε κάτι νέο. Νέα διατροφή, νέο τρόπο ζωής, νέα «οπτική» για τη ζωή. 

Κι όμως, όσα πιστεύουμε, αυτά γίνονται, κι αν δεν το πιστεύουμε πραγματικά, δεν επιτυγχάνουμε κανέναν από αυτούς τους «φανταχτερούς» στόχους. Και δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε στο «κατώφλι» μιας νέας χρονιάς για να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο, όταν αυτό αποτελεί πραγματική μας επιθυμία. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί, πώς μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα του 2013 να μετράει, δίνοντας έτσι ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας.
...

Ζούμε την πρώτη μέρα του 2013, μιας νέας χρονιάς που μόλις έφτασε. Ένας χρόνος έφυγε, κι ένας νέος ήρθε. Κι όμως, χρόνος και ώρα δεν είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα;

Συμβατικές θεωρήσεις που όλοι κι όλες έχουμε συμφωνήσει να ακολουθούμε; Αλήθεια, επί της ουσίας πόσο μας επηρεάζει μια τέτοια αλλαγή; Πάντα δεν ζούμε στο «εδώ και τώρα»; Ξαναζούμε το παρελθόν όταν το θυμόμαστε και ζούμε το μέλλον πριν φθάσει, όταν το οραματιζόμαστε. Και τα δύο συμβαίνουν στο «εδώ και τώρα». Παρελθόν και μέλλον είναι αντικατοπτρισμοί του παρόντος και το παρόν είναι το μόνο που πραγματικά έχουμε.

Βλέπω και ακούω διάφορα για τον χρόνο που έφυγε, πόσα δεινά μας έφερε, πόσο μας στοίχισε, πόσο μας πλήγωσε, όλα αυτά που μας στέρησε. Και αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει τίποτα θετικό που να μας άφησε η χρονιά που φεύγει; Κάτι για το οποίο να αισθανθούμε το πανέμορφο αυτό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης; Αν κάνουμε μια απογραφή όλων των θετικών και των αρνητικών που μας συνέβησαν την προηγούμενη χρονιά, ποια θα είναι περισσότερα; Κάτι μου λέει ότι θα υπερτερούν τα θετικά, όμως έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά.

Ας αρχίσουμε αυτήν την πολύ χρήσιμη καταγραφή των θετικών του χρόνου που πέρασε: από το γεγονός ότι ζήσαμε, περπατήσαμε ωραίες διαδρομές, είδαμε κάτι όμορφο, ακούσαμε όμορφες μουσικές, γενικά ό,τι ωραίο αισθανθήκαμε, κι ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά και μόνο που ζήσαμε και ζούμε, η ζωή, το μεγάλο αυτό δώρο, δεν υπερκαλύπτει από μόνο όλα τα αρνητικά που βιώσαμε;

Τις τελευταίες μέρες, φίλοι με ρωτούν για κάποιο διαισθητικό μήνυμα, προσωπικό ή γενικό, όσον αφορά στη νέα χρονιά. Απαντάω αμέσως, απευθυνόμενος σε εκείνους και ρωτώντας τους πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι θα είναι. Μετά, αυτό που τους λέω είναι: «Έτσι, όπως πιστεύεις, θα είναι η νέα χρονιά». Οι πεποιθήσεις μας στο «εδώ και τώρα» για το 2013 επηρεάζουν τις πράξεις και τους καρπούς αυτών των πράξεων μας. Οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας στο παρόν, επηρεάζουν και αντικατοπτρίζουν το μέλλον μας.

Ας κάνουμε μια αναδρομή μέσα στον χρόνο, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, την τελευταία μέρα του 2011, τι πιστεύαμε για το 2012; Πόσο δικαιωθήκαμε; Προσωπικά είχα βάλει ένα στόχο: το 2012 να είναι η καλύτερη, μέχρι την επόμενη, χρονιά μου. Αυτό πίστευα, και μπορώ να σας πω ότι το 2012 με δικαίωσε. Μου συνέβησαν πάρα πολλά, θετικά και αρνητικά, έμαθα όμως και από τα δύο, άλλαξα πολλά, προσαρμόστηκα και στο τέλος της χρονιάς, στο «εδώ και τώρα», είμαι ακόμη πιο έτοιμος για να είναι το 2013 η καλύτερη, μέχρι φυσικά το 2014, χρονιά μου.

Κι αυτή είναι η πεποίθηση και μαζί η πρόβλεψή μου. Τι θα γινόταν αν όλοι μας είχαμε, πέρυσι λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, την πεποίθηση ότι το 2012 θα ήταν η καλύτερη, μέχρι τώρα, χρονιά μας; Κι ας το φέρουμε στο «εδώ και τώρα». Τι θα γίνει αν πιστέψουμε ότι το 2013 θα είναι η καλύτερη χρονιά μας, μέχρι το επόμενο έτος; Υπάρχει, βέβαια, και η ερώτηση για το ποιος και τι εμποδίζει να είναι το 2013 η καλύτερη, μέχρι την επομένη, χρονιά μας; Κάποιοι θα αναφέρουν πολλά, αλλά η απάντηση είναι απλή και μοναδική, αν το καλοσκεφτούμε σε βάθος, και είναι μόνο το… μυαλό μας!

Ας επιλέξουμε να πιστέψουμε, λοιπόν, με όλο το είναι μας, ότι το 2013 θα είναι το καλύτερο, μέχρι να έρθει το 2014. Είμαστε οι Δημιουργοί της ζωής μας, ας επιλέξουμε να το θυμόμαστε, μέχρι να το κάνουμε βίωμά μας. Όλα τ' άλλα είναι απλώς ευχές και ευχολόγια.


Στέφανος Λέων. Βαούτης
...
Ο Στέφανος ασχολείται επαγγελματικά με την Κλινική Υπνοθεραπεία και την Προσωπική Ανάπτυξη (NLP Life Coaching),  καθώς και με διάφορα είδη Ενεργειακών Θεραπειών.
Σχόλια, παρατηρήσεις κ.λπ., στο stephanleonvaoutis@facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου