Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Οι Έλληνες που δημιουργούν - Κική Δημουλά: Στη χώρα του σκοταδιού και του χάους


Η ποιήτρια Κική Δημουλά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα International Herald Tribune, περιέγραψε τη νέα ελληνική τραγωδία με μια μόνο πρόταση: «Σκοτάδι και χάος».

Τη συνέντευξη παραχώρησε η γνωστή ποιήτρια, με αφορμή το αφιέρωμα της εφημερίδας στην έκδοση των ποιημάτων της στα αγγλικά, από το πανεπιστήμιο του Yale.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα απ' όσο ήταν στην περίοδο της Χούντας. Επί δικτατορίας υπήρχε αυστηρή επιτήρηση και διώκονταν οι αριστεροί. Σήμερα διώκονται όλοι» είπε η Κική Δημουλά, λέγοντας ότι και η ίδια, όπως το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα, έχει υποστεί μειώσεις στη σύνταξή της.

Στην ερώτηση ποιον πολιτικό «παρακολουθεί» περισσότερο, η Κική Δημουλά απάντησε: «Βλέπω ειδήσεις και ενημερώνομαι, ακούω όλους τους πολιτικούς λόγους, ιδίως του κυρίου Βενιζέλου. Είναι πολύ προσεκτική και καλά δομημένη κάθε του ομιλία. Εξετάζω την ποιότητα, όχι την αξιοπιστία των λόγων του». Όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε αν πιστεύει στα λόγια του, εκείνη απάντησε μ' ένα αφοπλιστικό «Όχι».

Η ποιήτρια είπε σχετικά με τα ποιήματά της, ότι τα αντιμετωπίζει με αποστασιοποίηση και ότι η ίδια είναι πεσιμίστρια: «Είμαι μητριά των ποιημάτων μου, τα αντιμετωπίζω αποστασιοποιημένα. Γενικώς είμαι πεσιμίστρια. Ο πεσιμισμός είναι η βαθύτερη αγάπη για τη ζωή. Οι αναγνώστες μού λένε ότι το έργο μου είναι μια παρηγοριά γι' αυτούς. Αναρωτιέμαι, όμως, πώς μπορώ να τους παρηγορήσω από τη στιγμή που η ίδια είμαι απαρηγόρητη;»

Και, ναι, η εφημερίδα δεν υπερβάλλει ότι αναφέρει ότι η Κική Δημουλά είναι η καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά την Σαπφώ. «Η ποίησή της είναι λιτή, με βαθιά νοήματα, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και μετατρέπει το καθημερινό σε μεταφυσικό. Ως πηγή έμπνευσης έχει ζητήματα όπως αυτά του χρόνου και της μοίρας, τα οποία κάνει εντελώς δικά της…».

Ο δημοσιογράφος την ρώτησε ποιο είναι τ' όνειρό της, κι εκείνη απάντησε: «Θέλω να μετατρέψω την πραγματικότητα σε κάτι το λιγότερο πραγματικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου