Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Το New Statesman σε παραλήρημα


Το βρετανικό περιοδικό New Statesman, αποκάλεσε σε δημοσίευμά του την ελληνική κυβέρνηση «ακροδεξιά αυταρχική ομάδα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ιδιότυπη (και άτυπη) σύμπραξη Αστυνομίας - Χρυσής Αυγής αλλά και στις «επιθέσεις» κατά καταλήψεων και χώρων που σχετίζονται με το αναρχικό κίνημα. Το άρθρο του σοβαρού αυτού περιοδικού, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο.

Στην ουσία το δημοσίευμα (που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού) βάλλει συνολικά κατά της κυβέρνησης, την οποία είναι απολύτως λογικό να μην συμπαθεί κανείς. Άλλωστε, έχουμε γράψει πολλές φορές ότι αυτή η κυβέρνηση (όπως και οι δύο προηγούμενες) θα θεωρηθούν κάποτε από τους ιστορικούς του μέλλοντος, ότι ήταν κατ' ουσίαν προδοτικές, εφόσον έβαλλαν κατά των περιουσιών και της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι ο Έλληνας συντάκτης του άρθρου υπερβάλλει πέραν του δέοντος, όταν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα είναι μια «ακροδεξιά αυταρχική ομάδα», με αφορμή τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων του Βελβεντού. «Επιλεκτική μηδενική ανοχή: Είναι πράγματι μια δημοκρατία η Ελλάδα, πλέον;» είναι ο τίτλος του άρθρου και αναρωτιόμαστε αν ήταν η Μεγάλη Βρετανία μια δημοκρατία, όταν βασάνιζε και φυλάκιζε υποτιθέμενους τρομοκράτες του IRA.

Κατόπιν το άρθρο αναφέρεται στη σύμπραξη Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, αλλά και στις επιθέσεις κατά καταλήψεων και χώρων που σχετίζονται με το αναρχικό κίνημα. Και σε αυτό το σημείο, η επιχειρηματολογία του άρθρου είναι σαθρή: το ότι μεμονωμένοι αστυνομικοί μπορεί να… φλερτάρουν με τους νεοναζί, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» με τον συγκεκριμένο ακραίο χώρο. Και σε τελική ανάλυση, όσο ακραία είναι η ακροδεξιά, άλλο τόσο ακραία είναι και η ακροαριστερά (βλέπε καταλήψεις κτηρίων, πανεπιστημίων κ.λπ.).

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στη χρήση βασανιστηρίων, η οποία ωστόσο απαγορεύεται από το Σύνταγμα και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει στους Έλληνες τη χούντα και το βασανισμό αντιφρονούντων. Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό σημείο του δημοσιεύματος το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους: κάθε σωματική βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι αισχρή και αηδιαστική.

Όταν όμως ο συντάκτης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της εκδίκησης κατά όποιου δεν συμφωνεί με τα «απολυταρχικά» της σχέδια και ότι αυτά είναι… βαμμένα στο χρώμα του μίσους για όποιους δεν είναι μέλη ακροδεξιών ομάδων, εδώ γελάμε! Αυτή η κυβέρνηση, απλώς είναι γελοία και τίποτα περισσότερο!

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να πάψει να συνεργάζεται «μ' αυτούς που δεν διστάζουν να αψηφούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και που αρνούνται να μεταρρυθμίσουν μια φασιστική αστυνομία, προτείνοντας παράλληλα να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Δένδια και άλλων μελών της κυβέρνησης, «αν δεν θέλουμε να δούμε περισσότερα παιδιά να βράζουν από θυμό και να παίρνουν τα όπλα εναντίον ενός συστήματος, που σκοπό έχει να τα βάζει να εργάζονται για ψίχουλα και να τα βασανίζει, όταν αρνούνται να συμμορφωθούν»! Προφανώς ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί ότι ο Δένδιας είναι υπεύθυνος ακόμη και για την καταστροφή της Ατλαντίδας, ενώ η αλήθεια είναι πιο απλή. Είναι τόσο ανίκανος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.

Η «κυβέρνηση» γράφει το περιοδικό, είναι μια «ακροδεξιά αυταρχική ομάδα, ενδεδυμένη τον λεπτό μανδύα του φιλοευρωπαϊκού φιλελευθερισμού». Αν είναι τόσο λεπτός αυτός ο μανδύας, τότε όντως η κυβέρνηση μπορεί να χορέψει το πιο αισθησιακό… τσιφτετέλι, αφού είναι για τα πανηγύρια!

Ηθικό δίδαγμα: Είναι κακό πράγμα να γράφουν σε σοβαρά δημοσιογραφικά έντυπα, «συντάκτες» με κατευθυνόμενες ή δεινοσαυρικές ιδέες. Κι όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας, άλλο τόσο κακό έκαναν με τα λόγια και τις πράξεις τους ορισμένοι αριστεροί της δεκάρας, που η καρδιά τους βρίσκεται αριστερά, αλλά το πορτοφόλι τους δεξιά.

Σημείωση: Παραλήρημα σημαίνει παράλογη φλυαρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου