Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Neil Gaiman - Ο Πόλεμος των Θεών


Στους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας δεν έχω να προτείνω κάτι καλύτερο, από τον αξιοθαύμαστο και χαρισματικό συγγραφέα του είδους, τον Neil Gaiman και τον «Πόλεμο των Θεών». 

Ένα μυστηριώδες και γεμάτο μεταφορές αριστούργημα που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η ποιότητα και η αστείρευτη φαντασία του συγγραφέα για άλλη μια φορά. Η υπόθεση του πολυβραβευμένου βιβλίου είναι αλλόκοτη (εξού και ενδιαφέρουσα) και είναι η εξής:

Ο Σάντοου είχε ένα και μόνο όνειρο: να βγει από τη φυλακή και να αρχίσει μια νέα ζωή υποσχόμενος πως δεν θα ξαναμπλέξει ποτέ του. Όμως μια ημέρα προτού αποφυλακιστεί, η γυναίκα του και ο καλύτερός του φίλος σκοτώνονται σε ένα δυστύχημα.

Καθ’οδόν προς την κηδεία, ο Σάντοου γνωρίζει έναν αινιγματικό ξένο, τον κ. Γουενσντει ο οποίος είναι ο θεός Όντιν των Βίκινγκ, που ξέρει τα πάντα για αυτόν και του προτείνει να γίνει ο σωματοφύλακάς του. Όμως οι δραστηριότητες του Γουενσντει είναι πολύ πιο σκοτεινές και πολύ πιο επικίνδυνες.

Έτσι λοιπόν, θα ξεκινήσει ο πόλεμος των Θεών οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αμερική, ξεχασμένοι και αποτραβηγμένοι. Ο Σάντοου με φόντο αυτόν τον πόλεμο, θα ζήσει τις δικές του περιπέτειες στις οποίες τον βοηθάει και η νεκρή σύζυγός του.

Το βιβλίο ξεκινά με ένα απόσπασμα από το Αμερικάνικο Βιβλίο Ευφυολογημάτων του Τζο Μίλερ:
«Τα σύνορα της πατρίδας μας, κύριε; Μα, κύριε, στον Βορρά συνορεύουμε με το Βόρειο Σέλας, στην Ανατολή συνορεύουμε με τον ανατέλλοντα ήλιο, στον Νότο με τη διαδοχή των Ισημεριών και στη Δύση με την Ημέρα της Κρίσης».

Highlights:
-Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ
-Βραβεία:
Hugo 2002, Nebula 2002, Bram Stoker 2002, Locus 2002, Φιναλίστ Παγκοσμίου Βραβείου Λογοτεχνίας του Φανταστικού, Φιναλίστ Βρετανικού Βραβείου Λογοτεχνίας του Φανταστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου