Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Απόδραση από το Στρατόπεδο 14: Μία αληθινή Οδύσσεια


Στο βιβλίο «Απόδραση από το Στρατόπεδο 14» (Escape from Camp 14: One man's remarkable Odyssey from North Korea to Freedom in the West) ο συγγραφέας Μπλέιν Χάρντεν εξιστορεί την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που βίωσε τον απόλυτο παραλογισμό ενός καθεστώτος, το οποίο αποκαλούσε τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ Θεό. 

Ο Σιν Ιν Γκεούν γεννήθηκε το 1982 φυλακισμένος στο "Στρατόπεδο 14" της Βόρειας Κορέας. Οι καταδικασθέντες γονείς του δεν είχαν ξεσκονίσει όπως έπρεπε το πορτρέτο του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η απάνθρωπη αληθινή ιστορία του Σιν Ιν Γκεούν - ο οποίος κατόρθωσε τελικά να αποδράσει από την κόλαση του σωφρονιστικού συστήματος της Βόρειας Κορέας το 2005 - στάθηκε η αφορμή για να μας μεταφέρει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μπλέιν Χάρντεν την περιπέτεια του 30χρονου Σιν Ντονγκ Χιουκ.

Ο Σιν αναγκαζόταν να παρακολουθεί τις δημόσιες εκτελέσεις συγκρατουμένων για παραδειγματισμό, τρεφόταν με αρουραίους, ενώ έφτασε στο σημείο να στείλει τους γονείς του στο απόσπασμα από φόβο. Και το μοναδικό πράγμα που γνώριζε, δεν ήταν άλλο από τη δυσοσμία των πτωμάτων μέσα σ' ένα απάνθρωπο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έζησε μέχρι τα 23 χρόνια του.

Ο ίδιος δεν είχε διαπράξει κάποιο συγκεκριμένο έγκλημα: πλήρωνε απλώς τις «αμαρτίες» συγγενών του που είχαν δείξει σημάδια… απείθειας στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Διαβάστε ένα μικρό μόνο απόσπασμα από το βιβλίο, για να συνειδητοποιήσετε την κατάσταση που επικρατούσε στο Στρατόπεδο 14:

«Στο Στρατόπεδο 14 οι συγκεντρώσεις άνω των δύο ατόμων απαγορεύονται. Με μία εξαίρεση: τις εκτελέσεις. Αυτές πρέπει όλοι να τις παρακολουθούν».
«Ο Σιν και η μητέρα του ζούσαν στις καλύτερες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου: είχαν δικό τους δωμάτιο, κοιμόντουσαν σε τσιμεντένιο πάτωμα, μοιράζονταν μία κουζίνα με άλλες τέσσερις οικογένειες. Ηλεκτρικό ρεύμα είχαν για δύο ώρες την ημέρα. Δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό».
«Το να τρώνε αρουραίους ήταν απαραίτητο για την επιβίωση. Το κρέας τους βοηθούσε στην πρόληψη της πελάγρας, που θέριζε, αποτέλεσμα της έλλειψης πρωτεΐνης και νιασίνης στη διατροφή τους. Οι κρατούμενοι που είχαν την ασθένεια υπέφεραν από δερματικά έλκη, διάρροια και άνοια».
«Χωρίς δισταγμό, ο Σιν σύρθηκε πάνω από το άψυχο σώμα του φίλου του. Είχε σχεδόν περάσει όταν τα πόδια του γλίστρησαν από τον κορμό του Παρκ και ακούμπησαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Έπαθε ελαφρά εγκαύματα. Όταν απομακρύνθηκε από τον φράχτη έτρεχε στην πλαγιά για δύο ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου