Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Σεξ, έρωτες, σχέσεις και αγάπη - Ψάχνοντας χαμένες μονές κάλτσες


Όταν ψάχνεις, βρίσκεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν βρήκα κάτι, αλλά έμαθα ότι μόλις τέσσερις απλές και «βέβηλες» λέξεις μπορούν να φτιάξουν μία πρόταση γεμάτη συναίσθημα: «Ψάχνω χαμένες μονές κάλτσες». Στην εποχή του internet, της κρίσης ταυτότητας και της έλλειψης μιας πραγματικής αγκαλιάς, είναι ίσως ο πλέον ποιητικός τρόπος για να δηλώσει κάποιος την απεγνωσμένη μοναξιά του, αλλά και την ηρωική αγωνία του να βρει το άλλο του μισό. Και όλα αυτά σ' ένα ταπεινό προφίλ κάποιου site, χαμένο στο διαδικτυακό διάστημα.


Ψάχνοντας χαμένες μονές κάλτσες - σαν κι αυτές που βρίσκονται ξεχασμένες στα συρτάρια κι όταν τις έχεις ανάγκη δεν μπορείς να βρεις το ταίρι τους - αναζητάς στην ουσία το ιδανικό. Ψάχνεις το «ιερό δισκοπότηρο» που θα εμπεριέχει το «πακέτο»: απολαυστικό σεξ, έρωτα που θα σε «ανεβάσει» ψηλά και θα σε κάνει να ξεχάσεις τη ματαιότητα της ύπαρξης, μία μόνιμη σχέση που ελπίζεις να κρατήσει (αμ, δε!) και, εντέλει, την αγάπη, την πιο ευτελισμένη (και πολυχρησιμοποιημένη) λέξη στον κόσμο. Συνήθως η αγάπη μετατρέπεται… αλχημικά σε μίσος, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

Σεξ
Αν βγάλουμε απ' το μυαλό μας τις ηθικοπλαστικές και ενοχικές εικόνες των θρησκειών και της comme il faut κοινωνίας, θα διαπιστώσουμε ότι ακριβώς αυτό κινεί το Σύμπαν. Ακόμη και το big bang, φαίνεται στα μάτια μου σαν ένας μεγάλος Κοσμικός Οργασμός που γέννησε τη ζωή, εμένα, εσένα. Εσένα που ψάχνεις την άλλη μονή, χαμένη κάλτσα. Η ερωτική πράξη δεν είναι απλώς ένωση σωμάτων, αλλά πρωτίστως ένωση ψυχών, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα ταπεινό one night stand. Μία ένωση - θυσία σε κάποιους λάγνους Θεούς που περιμένουν να ολοκληρώσεις, για να ευαρεστηθούν. Μία μέθεξη. Η μυσταγωγία της ύπαρξης. Γι' αυτόν το λόγο, μόνο άρρωστοι άνθρωποι και διεστραμμένα θρησκευτικά μυαλά μπορούν να ταυτίσουν το σεξ με την αμαρτία.

Έρωτας
Συνήθως έρχεται μετά την πράξη. Θέλει χρόνο για ν' ανθίσει και να θεριέψει. Αν έρθει αντίστροφα, ή είσαι μανιαμούνιας, ή έχεις διαβάσει πολύ Άρλεκιν στη ζωή σου. Και, ναι, είναι προφανές ότι ο έρωτας αποτελεί την πιο επιθυμητή «ασθένεια» της Ανθρωπότητας: Τρελαίνεσαι, καψουρεύεσαι, δεν ξέρεις να τον διαχωρίσεις από την αγάπη. Κι όταν σου περνάει, απλώς ξενερώνεις. Ήρεμα, άγρια, χαλαρά ή βίαια, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η ουσία είναι μία: ξενερώνεις. Κι αν δεν υπάρχει το background της αγάπης, τότε φθονείς. Καταστρέφεις. Διαλύεις όσα ονειρεύτηκες και πίστεψες. Τα διαγράφεις από τη μνήμη σου, σαν μια κακή ανάμνηση που δεν θέλεις πια να θυμάσαι. Το όνειρο γίνεται εφιάλτης και η κοινή πορεία μετατρέπεται σε κακοτράχαλη έξοδο κινδύνου.

Σχέσεις
Πολλές φορές καταντούν τόσο ψεύτικες, γι' αυτό και ο Μπαμπινιώτης οφείλει να προσθέσει σε κάποια επόμενη έκδοση του λεξικού του, τη φράση «Μη σχέσω»! Αν είναι να κάνεις μονόπλευρη σχέση με τον εαυτό σου, χίλιες φορές να είσαι μόνος. Κατανοώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου πλέον - είμαι και 43 - ότι η φράση «καλύτερα ένα καλό σεξ, παρά μία κακή σχέση» θα έπρεπε να διδάσκεται στα Λύκεια, για να μην τρελαθούν οι νέοι όταν γίνουν ενήλικες και φάνε τη μία κατραπακιά μετά την άλλη. Χίλιες φορές μια ξεπέτα, παρά να ζεις μια «σχέση ξεπέτα». Τι στο διάολο, λίγο μυαλό δεν έχουμε; Ποιος θέλει να μείνει μέσα σε μία σχέση μισή, τυπική, νευρασθενική και κατ' ουσίαν ψεύτικη;

Αγάπη
Μία «κάλτσα» άυλη, αόρατη, απροσπέλαστη και αδιαπέραστη που βρίσκει το ταίρι της. Μία ένωση ψυχών, με ή χωρίς σεξ. Πότε θα διαπιστώσεις ότι την βρήκες και δεν είναι ψεύτικη ή εικονική; Στα δύσκολα και με τον χρόνο. Με τις δοκιμασίες. Με τις γρατζουνιές, ακόμη και τα σημάδια που θ' αφήσει πάνω σου. Αν αντέξει, αν αντέξεις, τότε, ναι, υπάρχει αγάπη. Αν όχι, γύρνα πίσω στην «παράγραφο sex», γιατί ακόμη δεν την έχεις βρει. Ίσως και να μην τη βρεις ποτέ. Who cares? Να την περιμένεις στην επόμενη ζωή σου. Έχεις άπλετο χρόνο και δεν το 'χεις καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου