Ναι, ξέρω πως θα μου πείτε ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοια βιβλία, από «ειδικούς» σε θέματα ανθρώπινης ψυχολογίας, για κάθε τομέα που μπορεί να μας απασχολεί: προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό.
Ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου κυριαρχεί το γνωστικό - συμπεριφοριστικό μοντέλο θεώρησης της προσωπικότητας, υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που προτρέπουν τους αναγνώστες τους να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αναλάβουν δράση έτσι ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους και κατακτήσουν τους στόχους τους.
Είναι τα λεγόμενα βιβλία αυτοβοήθειας που συνήθως έχουν τίτλους που αρχίζουν με το «Πώς να…» ή με προστακτικές όπως «Κόψτε το κάπνισμα σε ένα μήνα» ή «Πίστεψέ το και θα το δεις». Αν και μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για πολλούς, δύσκολα μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το συγγραφέα ενός τέτοιου βιβλίου που συνήθως περιέχει γενικές συμβουλές για τα πάντα και είναι γραμμένο σε «ύφος» ειδικού ο οποίος και θα σου πει τι να κάνεις καθώς «αυτός ξέρει».
Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι άνθρωποι πραγματικά βοηθιούνται διαβάζοντας ένα βιβλίο για το «πώς να κατακτήσουν τον άνδρα της ζωής τους» (ναι, οι γυναίκες είναι σχεδόν πάντα το αναγνωστικό κοινό), η απάντηση είναι τόσο πολύ πιο απλή: δείτε «Φιλαράκια» και θα μάθετε τα πάντα για τις σχέσεις, τις ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές!
Είναι αλήθεια ότι σε αυτή τη σειρά έχουν ειπωθεί τα πάντα και οι ατάκες των πρωταγωνιστών της τους χαρακτηρίζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και φυσικά, δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι αν έχετε «κατάθλιψη», δεν υπάρχει καλύτερη «συνταγή» από το Friends!
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μία αναδρομή σε όσα έχουμε «διδαχθεί» από την αγαπημένη μας σειρά, παρουσιάζοντας τις πιο χαρακτηριστικές της ατάκες και κάνοντάς τες αφορμή για «ανάλυση» των σχέσεων στις μέρες μας. Απαραίτητη – και μόνη - προϋπόθεση για να συνεχίσετε το διάβασμα, η αυστηρώς χιουμοριστική «ματιά» καθώς αυτή είναι και η δικιά μας.
Αν και έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τότε που έπεσε η αυλαία, με το τελευταίο επεισόδιο να προβάλλεται στις 6 Μαΐου 2004, αυτή η σειρά παραμένει αγαπημένη σε πολύ κόσμο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ακόμα το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, περνώντας ένα «χαλαρό» απόγευμα Κυριακής μόνοι ή με φίλους στο σπίτι. Κι αυτό είναι η «λέξη-κλειδί»: οι φίλοι. Το Friends μας παρουσίασε την παρέα που πάντα θα θέλαμε να έχουμε ή που ήδη έχουμε, αν είμαστε τυχεροί.
Αποτελείται από έξι ανθρώπους αλλά ο αριθμός είναι απλά ενδεικτικός. Το σημαντικό ήταν ότι μπορέσαμε να ταυτιστούμε και να ταυτίσουμε τους φίλους μας με έναν η περισσότερους ήρωες της σειράς καθώς βλέπαμε πράγματα που μας έχουν συμβεί, σχέσεις οι οποίες «κάτι μας θύμιζαν» από τις δικές μας ή των φίλων μας και ακούγαμε ατάκες και λόγια που κάποιοι είχαμε πει ή μας είχαν πει.
Αυτές οι ατάκες έγιναν «εσωτερικά αστεία» για πολλούς από εμάς μέσα σε παρέες, όχι τόσο γιατί μας συνέδεαν με τους χαρακτήρες που τις ξεστόμιζαν αλλά γιατί μας έκαναν να συνδεόμαστε μεταξύ μας, μας έδιναν κοινές εμπειρίες τις οποίες θα φυλάσσαμε στο εξής σαν ένα ακόμα στοιχείο που θα μας διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους. Να, λοιπόν, η ιδιαιτερότητα των Friends: Μας θύμισε την αξία των φίλων, όχι απλά της φιλίας σαν έννοια γενικά και αόριστα. Την αξία των δικών μας φίλων. Προσωπικά.
Αν έχετε μόλις χωρίσει αλλά την/τον θέλετε πίσω, διαβάστε προσεκτικά:
Never use «we were on a break» as an excuse!
Το έκανε ο Ρος όταν χώρισε με τη Ρέητσελ την πρώτη φορά και από τότε αποτελούσε το «Μήλον της Έριδος» ανάμεσά τους. Ίσως αποτελεί την πιο δημοφιλή ατάκα της σειράς, καθώς επανέρχεται σε διάφορες στιγμές έντασης και διαξιφισμού των δύο πρωταγωνιστών. Ας θυμηθούμε, όμως, τα ακριβή λόγια που ειπώθηκαν από τις δύο πλευρές καθώς και τα επιχειρήματά τους.
Πιεσμένη από την έντονη ζήλια του Ρος προς ένα γοητευτικό συνάδελφό της και την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους του - κυρίως ως προς το έντονο πρόγραμμα της δουλειάς της - η Ρέητσελ του λέει πάνω σε ένα τσακωμό τους ότι θέλει να κάνουν ένα διάλειμμα («Maybe you should just take a break»), εννοώντας να κάνουν ένα διάλειμμα από τη σχέση. Το ίδιο βράδυ, παρασυρμένος για ακόμα μία φορά από τη ζήλια του και χωρίς διαύγεια κρίσης, ο Ρος κοιμάται με μια άλλη. Το επόμενο πρωί η Ρέητσελ πηγαίνει σπίτι του και τα ξαναβρίσκουν. Σύντομα όμως μαθαίνει τι είχε συμβεί και ακολουθεί ένας έντονος τσακωμός.
Ο Ρος υποστηρίζει ότι πίστευε πως είχαν χωρίσει οριστικά χρησιμοποιώντας τη λέξη «break-up» ενώ η Ρέητσελ του απαντά το περίφημο «We were on a break», εννοώντας φυσικά ότι είχαν κάνει ένα διάλειμμα για να δει ο καθένας τι θέλει και να «πάρει το χρόνο του». By the way, αυτό ποτέ δεν ισχύει, γιατί πάντα ξέρουμε αν θέλουμε να είμαστε μαζί με κάποιον ή όχι, απλά το χρησιμοποιούμε για να «ξεφύγουμε» χωρίς να χάσουμε την «καβάντζα» μας σε περίπτωση που δεν βρούμε κάποιον καλύτερο. Ναι, το έχουμε κάνει όλοι μας, όσο κι αν το κατηγορούμε, γιατί απλά έτσι είναι η φύση μας. Η διαφορά με αυτούς τους δύο είναι ότι η Ρέητσελ έμαθε το «στραβοπάτημα» του Ρος, κι έτσι η σχέση δεν μπόρεσε να συνεχιστεί από εκεί που διεκόπη.
Και, φυσικά, αυτό που την έκανε έξαλλη είναι ότι ο Ρος χρησιμοποιούσε από τότε και στο εξής το «We were on a break» ως δικαιολογία γι' αυτό που έκανε, φυσικά με τη δική του ερμηνεία για τη φράση. Κι έτσι, ενώ την είχε πει αρχικά η ίδια η Ρέητσελ, έγινε τελικά η πιο «εκρηκτική» ατάκα ανάμεσα στους δύο καθώς ουκ ολίγες φορές επανερχόταν από τα χείλη του Ρος και πυροδοτούσε έντονους αλλά και απολαυστικούς τσακωμούς.
Απολαύστε στο βίντεο που ακολουθεί την «ιστορία» αυτής της ατάκας και όλες τις στιγμές επαναφοράς της στα επτά χρόνια που ακολούθησαν. Φυσικά δεν λείπει και από την υπέροχη σκηνή Ross and Rachel του τελευταίου επεισοδίου.
Η επόμενη ατάκα αφορά κυρίως αυτούς που βρίσκονται σε σχέση, μην ξεχνάτε να είστε ειλικρινείς με το «άλλο σας μισό»!
Remember: «It’ s NOT that common, it DOESN’ T happen to every guy and it IS a big deal!»
Μία ακόμη αγαπημένη ατάκα των FRIENDS που αποτελεί συγχρόνως σημαντικό μάθημα κυρίως για τους άνδρες στους οποίους και απευθύνεται. ΔΕΝ είναι τόσο κοινό, ΔΕΝ συμβαίνει σε όλους τους άνδρες και ΕΙΝΑΙ σοβαρό. Αφορά και πάλι το αγαπημένο μας ζευγάρι Ρος και Ρέητσελ, που για ακόμα μία φορά ανταλλάσσει λεκτικούς διαξιφισμούς κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού. Η συγκεκριμένη φράση ακούγεται από τα χείλη της Ρέητσελ και ηχεί σαν βόμβα στα αυτιά του Ρος ο οποίος τρέπεται σε φυγή χτυπώντας δυνατά την πόρτα πίσω του.
Και πώς να μην το κάνει, άλλωστε, αφού αυτό που άκουσε αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ανδρών! Την αποτυχία να «σταθείς στο ύψος σου», να «ανοίξεις πανιά», να «ανυψώσεις» το ηθικό σου. Ναι, σωστά καταλάβατε: εννοούμε τη σεξουαλική ανικανότητα. Είμαστε στο πρώτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου και το ζευγάρι τα έχει ξαναβρεί μετά από τέσσερις μήνες και αφού η Ρέητσελ γράφει στον Ρος ένα 18σέλιδο γράμμα (μπρος και πίσω!) όπου του ζητά να αναλάβει την πλήρη ευθύνη του χωρισμού τους.
Ο Ρος, μην το έχοντας διαβάσει ολόκληρο καθώς αποκοιμιέται λίγο πριν το τέλος, δέχεται να το κάνει. Ωστόσο, γίνεται έξαλλος όταν καταλαβαίνει σε τι ακριβώς είχε απαντήσει θετικά. Αποφασίζει όμως να μην πει τίποτα καθώς το σημαντικό ήταν ότι τα ξαναβρήκε με τη Ρέητσελ. Τους βρίσκουμε λοιπόν μαζί στο κρεβάτι, όπου και ξεκινούν έναν έντονο διάλογο, αφού η Ρέητσελ εκμυστηρεύεται την αγωνία της για το γράμμα και τη χαρά της για το γεγονός ότι ο Ρος έχει ωριμάσει, αφού ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για ό,τι είχε συμβεί πριν χωρίσουν.
«Απλά χρειαζόσουν λίγο χρόνο για να δεις τα πράγματα καθαρά» του λέει, χτυπώντας τον ελαφρά στο μάγουλο και πυροδοτώντας την έντονη αντίδρασή του. «Είχαμε χωρίσει!» της φωνάζει, χρησιμοποιώντας το γνωστό «We were on a break» με το δικό του τρόπο. Ακολουθεί ένας έντονος διάλογος, ενώ ο καθένας υποστηρίζει τη δική του πλευρά και παράλληλα «εκτοξεύει» πυρά προς τον άλλον. Αποκορύφωμα αυτών η συγκεκριμένη φράση που κάνει το Ρος να φύγει και τον Τσάντλερ να πει «Το ήξερα!» σαν να ανακαλύπτει τη «χαμένη γνώση»!
Ας τη «σπάσουμε» σε κομμάτια (όπως κομμάτια έγινε και η αυτοπεποίθηση του Ρος όταν την άκουσε).
ΔΕΝ είναι τόσο κοινό
«Συμβαίνει σε πολλούς άνδρες», πρέπει να ήταν αυτό που του είπε η Ρέητσελ, όταν ο Ρος δεν είχε καταφέρει να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σε μία από τις παλαιότερές τους συναντήσεις. Όχι, αγαπημένε μας Ρος, δεν είναι. Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, όμως οι περισσότεροι είναι ψυχολογικοί και έχουν να κάνουν με το άγχος ή την κούραση. Κυρίως όμως το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την ηλικία κι εκεί ο Ρος δεν είχε δικαιολογία.
ΔΕΝ συμβαίνει σε όλους τους άνδρες.
Επίσης ψέμα το «μωρό μου, μην ανησυχείς, συμβαίνει σε όλους». Μία ακόμα καθησυχαστική φράση της γυναίκας προς τον άνδρα η οποία όμως κρύβει παγίδες και κινδύνους. Γιατί οι αυτόματες σκέψεις που θα του περάσουν από το μυαλό - αλλά δεν θα τις μάθεις ποτέ - είναι: «Και που το ξέρεις εσύ ότι δεν συμβαίνει σε όλους; Έχεις… ερευνήσει μεγάλο δείγμα; Αναρωτιέμαι με πόσους έχεις πάει πριν από εμένα. Ήταν καλύτεροι από εμένα στο σεξ»; Ναι, και οι άνδρες παθαίνουν «κρίσεις» μόνο που οι δικές τους σχετίζονται κυρίως με θέματα του σεξουαλικού τομέα. Σίγουρα ο Ρος τις έκανε όλες καθώς χαρακτηριστικό του ήταν η έντονη ζήλια και καμιά φορά γινόταν ολίγον «drama queen» μέσα στη σχέση.
Και το πιο σημαντικό: Ναι, ΕΙΝΑΙ σοβαρό.
Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, αποτελεί σοβαρό πλήγμα της εικόνας του άνδρα ως κυνηγού και εγγυητή της διαιώνισης του είδους. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, ο κάθε άνδρας θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο για την εξασφάλιση της αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους. Η εικόνα του κυνηγού υπάρχει στο συλλογικό τους ασυνείδητο. Ο Ρος λοιπόν, ως παλαιοντολόγος, δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τους υπόλοιπους άντρες. Δεν είναι όμως μόνο για τους άνδρες ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς και οι ίδιες οι γυναίκες αισθάνονται άβολα και αμήχανα και ίσως αναρωτηθούν αν τα κάνουν όλα σωστά.
Να θυμάστε λοιπόν ότι ΔΕΝ είναι τόσο κοινό, ΔΕΝ συμβαίνει σε όλους και ΕΙΝΑΙ σοβαρό. Ίσως ένα από τα χρήσιμα μαθήματα που μας «δίδαξε» η σειρά καθώς διαλύει τις ψευδαισθήσεις των ανδρών και τους επαναφέρει στη «σκληρή» πραγματικότητα. Ειρωνικό, δεν είναι;
Δείτε το σχετικό βίντεο, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου