Σύμφωνα με την οργάνωση RSF (Reporters Without Borders), 88 δημοσιογράφοι - αριθμός ρεκόρ - έχασαν τη ζωή τους το 2012, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, τη Συρία και τη Σομαλία, όπου η βία είναι καθημερινό φαινόμενο.
Πιο συγκεκριμένα στη Σομαλία σκοτώθηκαν 18 δημοσιογράφοι την ώρα του καθηκόντως, στη Συρία 17, στο Πακιστάν 10, στο Μεξικό 6 και στη Βραζιλία 5.
Όσον αφορά σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, η Τουρκία σπάει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς το 2012 έστειλε σε σωφρονιστικά ιδρύματα 44 επαγγελματίες, ενώ η RSF αποκαλεί την Τουρκία στο πόρισμά της ως τη «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».
Η οργάνωση, μάλιστα, αναφέρει ότι «οι κατασταλτικοί νόμοι, οι αόριστες διατάξεις και το αλλοπρόσαλλο δικαστικό σύστημα, ευθύνονται για τον αυξημένο αριθμό των συλλήψεων» και ότι «μόνο μια πλήρης αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και άλλων άρθρων του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε ν' αλλάξει την κατάσταση».
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ένας δημοσιογράφος διώκεται επειδή αποκάλυψε τα ονόματα μιας λίστας μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, ενόσω κάποιοι άλλοι κάθονται στους αναπαυτικούς τηλεοπτικούς καναπέδες τους αναλύοντας την (τεχνητή) κρίση και τον (κατευθυνόμενο) νεοναζισμό, με στόμφο και έπαρση.
Για να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης Reporters Without Borders, κάντε κλικ ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου